Blagi pad broja novozaraženih, preminula 41 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je zabeleženo još 6.480 zaraženih, a preminula je 41 obolela osoba.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2021.

15:00

Blagi pad broja novozaraženih, preminula 41 osoba
Foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Na respiratorima se nalazi 191 pacijent.

U prethodna 24 sata na koronavirus su testirana 21.454 građanina.

Dan ranije na koronavirus je testirano 23.408 građana, od kojih je 7.201 novozaražen. Juče je preminulo 39 pacijenata, a na respiratorima je bilo 195 obolelih. Srbija je najnovijom, 12. verzijom protokola za lečenje pacijenata od koronavirusa i zvanično uvela biološku terapiju za teške pacijente, saznaju domaći mediji.

Osim tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, ali bez naznake da je reč o biološkoj terapiji, sada su dodati i lekovi baricitinib i sarilumab.

Ova nova terapija, napominje lekar, koristi se kod hospitalizovanih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Više o tome za B92.net govorio je dr Radan Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Kina je proizvela prvu vakcinu koja bi mogla da stvori antitela protiv različitih sojeva koronavirusa.

Klinička ispitivanja koja su obavljena u sredu ove nedelje pokazala su da rekombinovana proteinska vakcina ima 79 odsto efikasnosti protiv delta soja, 92 odsto efikasnosti protiv gama soja i 59 odsto efikasnosti protiv novog mi soja.

Izvršni direktor kompanije Moderna Stefan Bansel smatra da će se pandemija koronavirusa završiti za jednu godinu, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe, rekao je švajcarskim novinama Noje cirher cajtung.

Vakcinacija će uskoro biti moguća čak i za novorođenčad, rekao je.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler među prvima je zagovarao mešanje vakcina protiv kovida 19.

Upravo se zbog toga našao na meti antivaksera, koji mu šalju preteće poruke i nazivaju ga pogrdnim imenima uz niz vulgarnih uvreda, pišu mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: