"Jedna nacija, dve države"; stvaraju zajedničku vojsku?

Ankara i Baku pregovaraju o stvaranju zajedničke vojske, prenosi Sputnjik Azerbejdžan, pozivajući se na predsednika turskog parlamenta.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Shutterstock/ Nurlan Mammadzada
Shutterstock/ Nurlan Mammadzada

"Predsednik Velike nacionalne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop izjavio je tokom konferencije za štampu u azerbejdžanskom gradu Gandži da Turska i Azerbejdžan pregovaraju o stvaranju zajedničke turkijske vojske", navodi se u saopštenju.

Kako prenosi agencija, u okviru dogovora održavaće se i vojne vežbe dveju zemalja.

"Naša ideja je – jedna nacija, dve države. I tako će biti zauvek. S tim u vezi, bilo je mnogo pregovora i dogovora", dodao je.

Prvi trilateralni sastanak predsednika parlamenata Azerbejdžana, Turske i Pakistana Sahibe Gafarove, Mustafe Šentopa i Asada Kajsera održan je u utorak u Bakuu.

Nakon trilateralnog sastanka, šefovi parlamenata potpisali su deklaraciju. Oružane snage Azerbejdžana i Turske već su krajem juna izvele zajedničke taktičko-specijalne vojne vežbe u Nahičevanskoj autonomnoj republici.

Tom prilikom strane su saopštile da je produbljivanje tursko-azerbejdžanske saradnje u vojno-industrijskoj sferi predviđeno Šušinskom deklaracijom koju su zemlje potpisale 15. juna. Inače, deklaracija je potpisana u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu i tiče se različitih oblasti saradnje između Ankare i Bakua, posebno obaveza u oblasti odbrane i uzajamne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu