Krivokapić je pomenuo "hladni rat"

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kaže da nije ničiji neprijatelj, a posebno ne može da bude neprijatelj Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Boris Pejovic
Foto: EPA-EFE/ Boris Pejovic

Ipak, on je odnose Podgorice i Beograda opisao kao pokušaj vođenja "hladnog rata".

U opširnom intervjuu za britanski BBC, Krivokapić kaže da "hladni rat" suštinski ne postoji, već je to odnos politike koji se preslikava na druge subjekte.

„U političkom smislu, dešavaju se čudne relacije, posebno otkad je proteran ambasador (Vladimir) Božović, a od ove vlade se očekivalo da uradi nešto po tom pitanju dok mi samo želimo da primenjujemo zakon", rekao je Krivokapić.

Crnogorski premijer u intervjuu tvrdi i da "Beograd izričito podržava Demokratski front" i tako, kako navodi, dokazuje da njima nisu bitni oni koji se zaista nalaze na vlasti nego oni koji su projektovani kao najbolji predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori.

Povodom izjave srpskog ministra policije Aleksandra Vulina da je zadatak ove generacije političara da objedini sve Srbe gde god da žive u „srpski svet", crnogorski premijer kaže da ta ideja nije na dnevnom redu.

„Mi treba da gledamo kako će naša budućnost da bude svetlija, a ako se stalno budemo delili po tome ko je veći Srbin ili Crnogorac, gde je srpski svet, kako on izgleda, provešćemo previše vremena u nadgornjavanju, a zanemarićemo osnovne probleme", naveo je.

Dodao je da bi vlade Srbije i Crne Gore onda trebalo da budu, kako kaže, pune istoričara, a ne eksperata, kakvi čine vladu koju on vodi.

Ipak, na opasku da je u kratkom mandatu njegove vlade bilo vremena i za pitanja iz istorije, poput donošenja skupštinske Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Krivokapić kaže da nema želju da „bilo kome zabada trnove".

„Rezoluciju o Srebrenici nije pokrenula vlada, stalno smo ponavljali da postoji Deklaracija iz 2009. godine, a slična je usvojena i u Srbiji. Mislim da takva pitanja treba rešavati dobrom komunikacijom - moja baba je stalno govorila reč je lek, a komunikacija sa Srbijom izostaje po tim pitanjima", kaže Krivokapić.

Smatra i da je komunikacija izostala i kod odluke Vlade Crne Gore da donira 400 vakcina protiv kovida 19 Kosovskim bezbednosnim snagama, što je takođe, kako kaže, dovelo do lavine komentara iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu