"Srbija se zabarikadirala na poziciji da je Kosovo njen sastavni deo. Neka prihvati Kurtijev predlog"

Politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja ne očekuje da će doći do približavanja stavova kosovske i srpske delegacije na predstojećem sastanku u Briselu.

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2021.

16:51

Ilustracija: Profimedia

Naveo je da Srbija nema realan pristup dijalogu, jer se “zabarikadirala na poziciji da je Kosovo sastavni deo Srbije”.

Ljepaja za Kosovo onlajn ukazuje da je premijer Aljbin Kurti tokom poslednjeg sastanka u Briselu izneo konstruktivne predloge, koji su stvorili nove mogućnosti za nastavak pregovora, dodajući da je u njima sadržana evropska perspektiva Srbije.

“Kurti razume da je Vučić u nemogućoj poziciji, ali mu je ipak otvorio vrata za razgovore koji vode u dobrom pravcu. Kada bi u Srbiji postojala volja da se odnosi između dva suseda stvarno normalizuju u pravcu evropskih težnji onda bi te predloge videli kao mogućnost a ne kao provokaciju”, rekao je Ljepaja.

Kurti je na poslednjem sastanku u Briselu, pored ostalog, zatražio potpisivanje mirovnog sporazuma između Beograda i Prištine. Ljepaja ističe značaj ovog sporazuma, koji navodi kao preduslov za postizanje konačnog sporazuma.

“Ne može biti nikakve normalizacije bez dogovora o miru dva suseda, sve što je traženo sadrži mogućnosti za srpsku politiku koje ona treba da iskoristi. Gospodin Vučić treba da razmisli o interesima Srbije i svojim interesima i da se uhvati za jednu ideju koja omogućava stvarne bilateralne i dobrosusedske odnose, koji bi doprineli zajedničkom koračanju u pravcu Evrope”, navodi Ljepaja.

Jedan od Kurtijevih predloga je bio da se sa čela komisije za nestala lica skine Veljko Odalović. Ljepaja objašnjava da je taj zahtev kosovske strane zasnovan na činjenici da je Veljko Odalović neko ko može biti politički odgovoran za nestanak pojedinih lica sa Kosova, te da to ne bi trebalo da se dovodi u vezu sa procesom normalizacije odnosa između dve strane.

“Srpska delegacija ne bi trebalo da na čelu komisije za nestala lica drži gospodina Odalovića, jer je on politički odgovoran za nestanak tih lica. U najmanju ruku to nije znak dobre volje da se problem nestalih reši”, smatra Ljepaja.

On napominje da Srbija još nije svesna da je velika većina evropskih zemalja priznala Kosovo i da "ne postoji čak ni pravna mogućnost da neko prihvati Srbiju kao članicu Evropske unije sa Kosovom unutar njenog Ustava”.

"Srbija treba ozbiljno da pristupi dijalogu i da jednom zauvek normalizuje odnose sa Kosovom, kao što je to uradila sa svim drugim susednim zemljama, ističe Ljepaja.

“Umesto što samo gleda kako da okrivi drugu stranu za nepoštovanje sporazuma i nađe bilo kakvo opravdanje, kao u slučaju Zajednice srpskih opština, treba da prihvati činjenicu da ne može tražiti od drugih nešto što sama ne daje. I Kurtijev predlog za Nacionalne savete treba da prihvati kao realno rešenje, ako to smatra kao rešenje za Albance ili druge zajednice u Srbiji”, zaključuje Ljepaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: