"Ratni zločinci nisu junaci"

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit kazao je da je Ratko Mladić jedan od glavnih odgovornih za masakre u BiH početkom 90-ih.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor VIDEO/FOTO

Prva reakcija generala Mladića posle presude VIDEO

"Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. veka. Tada je međunarodna zajednica oklevala predugo pre intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenisala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine", rekao je Šmit, a prenosi Klix.ba.

Šmit je naveo da je rad Haškog suda za ratne zločine od neprocenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a takođe i za ljude širom sveta.

"Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinilaca i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Reč je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti... Za to ne postoji opravdanje", rekao je budući visoki predstavnik.

On je naveo da "svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo da znaju šta se desilo i da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu