Oglasila se Hrvatska o presudi Mladiću

Vlada Hrvatske pozdravila je pravosnažnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

18:36

Oglasila se Hrvatska o presudi Mladiću
EPA-EFE Christian Bruna

Ipak, izrazili su nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Srbije.

Iz hrvatske vlade je saopšteno da je, kako navode, "ovom presudom Mladić konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovečnosti i povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskoreni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada je, navodi se, izrazila "nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Vlada je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što "Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini".

"Nadamo se da će ova presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: