Najveći brod iranske mornarice goreo pa potonuo - niko ne zna zašto FOTO/VIDEO

Najveći brod iranske mornarice potonuo je u Omanskom zalivu nakon požara koji je noćas izbio, ali je posada uspela da se evakuiše.

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2021.

07:35

Najveći brod iranske mornarice goreo pa potonuo - niko ne zna zašto FOTO/VIDEO
Foto: EPA-EFE//Protección Civil Cambados

Požar je izbio noćas iz za sada nepoznatih razloga, a kako je saopštila mornarica, posada broda "Karg" uspela je da se evakuiše pre nego što je brod potonuo, kod luke Jask na jugu Irana.

"Karg" je bio jedan od nekoliko brodova iranske mornarice koji je obezbeđivao podršku ostalim brodovima, a bio je i polazna tačka helikopterima.

Brod je izgrađen 1977. godine u Velikoj Britaniji, a iranskoj mornarici pridružio se 1987. godine nakon dugotrajnih pregovora sa Velikom Britanijom, koji su usledili kada su islamisti revolucijom preuzeli vlast u Iranu 1979. godine.

Prošle godine iranski ratni brod je tokom vežbe slučajno pogodio drugi brod, ubivši 19 članova posade, a ranjeno je bilo 15.

Taj incident se desio tokom vežbe u Omanskom zalivu. Iranski mediji nisu izvestili šta je uzrok požara, ali zanimljivo je da se požar dogodio nekoliko meseci nakon što je Iran objavio da je jedan od njegovih brodova Saviz bio na meti Crvenog mora.

Iran nije priznao Izrael kao državu od Islamske revolucije 1979. godine, u kojoj je srušen šah uz podršku SAD.

Izrael vidi iranski nuklearni program kao pretnju svom postojanju.

Brodski incidenti događaju se otkako je američki predsednik Džo Bajden stupio na dužnost u januaru obećavajući da će se ponovo pridružiti iranskom sporazumu o neširenju nuklearnog oružja iz 2015. godine sa šest svetskih sila.

Taj sporazum napustio je njegov prethodnik Donald Tramp - u potezu koji je Izrael pozdravio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: