Narko karteli čuvaju Džonija i Zvicera: "Lojalnost plaća na neki način"

Na nekadašnjem prostoru Velike Kolumbije u ovom trenutku krije se pod lažnim imenima najveći broj srpskih i crnogorskih kriminalaca.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: EPA-EFE/Orlando Barria
Foto: EPA-EFE/Orlando Barria

Bezbednosne službe locirale Zvicera? Mediji: Policija mu "diše za vratom"

On neprestano menja boravište, pa čak i države, a policija mu je za petama: Ko je Radoje Zvicer? VIDEO

Dan: Zvicer podneo zahtev za ukrajinsko državljanstvo, pojačao obezbeđenje

Taj region danas čine delovi država Kolumbije, Venecuele, Ekvadora, Brazila, Gvajane, Paname i Perua, a pored Radoja Zvicera, koji je iz Crne Gore, preko teritorije Bosne i Hercegovine i Španije stigao do Brazila i Dominikanske Republike, na ovom području krije se i čovek koji mu je u ovom trenutku desna ruka - Nikola Vušović Džoni.

Kako javljaju "Novosti", prema operativnim saznanjima bezbednosnih službi regiona, pre svega Srbije i Crne Gore, njih dvojica su u ovom trenutku zajedno i ne samo što beže od zakona, već nastavljaju sa organizacijom i transportom velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Za njima su raspisane crvene međunarodne poternice.

"Operativne informacije govore o tesnoj Zvicerovoj vezi sa narko-kartelima, čiju lojalnost na neki način i plaća. To su stari kontakti u trgovini narkoticima, a finansiranje bekstva nije jednostavno niti jeftino. U ovom trenutku, imamo saznanja da su Zvicer i Vušović nastavili posao sa kokainom", kaže sagovornik "Novosti" blizak istrazi.

Istom putanjom bekstva, poput Zvicera, kretao se i Ludi ili Ćopavi Džoni, kako ga zovu najbliži. On se iz Beograda prebacio u BiH, a odatle potom u Španiju gde je i lociran. Odatle je uspeo da pobegne, a potom i da se prebaci u Dominikansku Republiku, tačnije u jedan imigracioni centar. I tamo su ga srpske službe pronašle marta ove godine i o tome obavestile vlasti u ovoj karipskoj državi, tvrde ove dnevne novine.

Gotovo je neverovatno da je Vušović uspeo da umakne jednoj od najboljih agencija sveta za subijanje narkotika - američkoj agenciji DEA. Još uvek se ne zna kako se Vušović, jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našao na slobodi. Ovo je enigma i za našu policiju, ističu "Novosti".

O ovome je tada govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

"Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović Džoni u Dominikanskoj Republici, jedan od naslednika vođa "kavačkog klana". Bio je u ekstradicionom pritvoru. E, on više nije uhapšen. Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti", naveo je Vučić.

Tada je predsednik Vučić na indirektan način "prozvao" američke agencije DEA i CIA, koje imaju otvorene kancelarije i biroe u ovom delu sveta, gde je čvorište distribucije kokaina ka Evropi i Americi. Vode Atlantskog okeana oko Dominikanske Republike postale su važno mesto gde se obavlja pretovar velikih količina kokaina, koje idu iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi. Ti kanali, ali u suprotnom pravcu, služe i za prebacivanje novca, kojim se kupuje droga, ali i kojim begunci od zakona, sa falsifikovanim dokumentima, stižu u ovaj deo sveta.

Belivuk i Miljković su, prema operativnim podacima policije, u hijerarhiji ove kriminalne grupe, praktično, bili šefovi Vušoviću, koji je oformio svoju ekipu za rasturanje narkotika i druga krivična dela. Posle hapšenja njih dvojice, Zvicer i njegov deo "kavačkog klana", okrenuli su se direktno ka Vušoviću.Inače, Vušović je, takođe, bio blizak sa Zvicerom, a po njegovom nalogu je, uz učešće Belivuka i Miljkovića, kako se sumnja, sa još najmanje trojicom saradnika (jedan od njih je Luka Cerović) učestvovao u likvidaciji Igora Dedovića, navodno, jednog od vođa "škaljarskog klana" i njegove desne ruke Stevana Stamatovića, u Atini januara prošle godine, tvrde "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu