Gradonačelnik Vukovara nalazi opravdanje za incident u Borovu?

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je za incident u Borovu pokušao da nađe opravdanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

17:17

Gradonačelnik Vukovara nalazi opravdanje za incident u Borovu?
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kako je rekao, nisu kažnjeni krivci za smrt 12 policajaca pre 30 godina.

U Borovu, gde uglavnom živi srpsko stanovništvo, na pravoslavni Uskrs, grupa muškaraca je skandirala "Ubij Srbina!" Istu grupu pratilo je više policijskih vozila, ali niko nije odmah reagovao.

Toj provokaciji prethodilo je obeležavanje 30. godišnjice pogibije 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koji su 1991. godine izgubili život u sukobu sa lokalnim stanovništvom.

Penava je rekao da je protiv pretnji bilo kome, ali je istovremeno dodao da je i za to "da jedinstveni budemo i kada je u pitanju kažnjavanje krivaca za smrt 12 policajaca", preneli su hrvatski mediji.

"Definitivno osuđujem bilo kakvo pozivanje na ubijanje i mržnju. To ne želimo nikome. Znamo kako smo prošli devedesetih ovde, to ne želimo nikome i drago mi je da je policija postupila na način na koji je trebalo", kazao je Penava.

On je rekao da bi voleo "da smo dobili presude koje nismo dobili" i da su Andrej Plenković i Milorad Pupovac reagovali i dan ranije, kada je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović kritikovao murale iscrtane povodom godišnjice pogibije 12 policajaca.

Grupa mladića, navijača "Dinama", 1. maja, uz obezbeđenje policije, iscrtala je mural na zidu Veleprometove trgovine, u parku neposredno iza Spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata i Spomen-obeležja 12 policajaca. Nakon što su završili mural, uz bakljadu su pevali nacionalističke pesme.

Hrvatska policija je privela 14 osoba zbog incidenta u Borovu, protiv njih je u toku kriminalistička istraga zbog sumnje da su počinili krivično delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: