Protest EU: Zadržavamo svoje pravo

EU izrazila je protest stalnom predstavniku Rusije zbog uvođenja sankcija građanima i ograničenja protiv neprijateljskih zemalja na ruskoj teritoriji.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Deposit/jorisvo
Deposit/jorisvo

Izrazila je i zabrinutost zbog posledica ovih postupaka za bilateralne odnose.

"Ambasador Čižov obavešten je da zemlje i institucije EU potpuno odbacuju i osuđuju odluke o uvođenju sankcija“, navodi se u izjavi koju je objavila služba za spoljnu politiku EU nakon razgovora sa stalnim predstavnikom Rusije u EU Vladimirom Čižovom, prenosi "Sputnjik".

Takođe je istaknuto da Evropska unija zadržava pravo da odgovori na sankcije Moskve protiv evropskih diplomata.

U izjavi se dodaje da će formiranje ruskog spiska „neprijateljskih zemalja“ i proterivanje čeških diplomata imati negativan uticaj na odnose EU sa ruskom vladom.

"Generalni sekretari (službe za spoljne poslove EU Stefano Sanino i Evropske komisije Ilze Juhanson) podsetili su na proterivanje čeških diplomata od Rusije i na nameru Rusije da (formira spisak) neprijateljskih država, izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog kumulativnog efekta ovih poteza na bilateralne odnose", ističe se u dokumentu.

Zabrinut i OEBS

Lideri Parlamentarne skupštine OEBS-a (PS OEBS) takođe su izrazili zabrinutost zbog odluke Rusije da uvede sankcije građanima država članica EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Oni su pozvali Moskvu da preispita ovu meru kao neodgovarajuću "interesima multilateralne saradnje i dijaloga", navodi se u saopštenju te organizacije.

"Zabrana ulaska u Rusiju predsedniku Evropskog parlamenta i drugim visokim zvaničnicima, uvedena sa svom očiglednošću kao odgovor na slične sankcije prestavnicima Rusije, ne odgovara interesima multilateralne saradnje i dijaloga. PS OEBS je tokom dugog niza godina dosledno osuđivao upotrebu sankcija prema parlamentarcima i diplomatama. Pri tome su predstavnici Rusije među najvatrenijim kritičarima takvih ograničenja. Pozivamo Moskvu da preispita sankcije uvedene protiv EU, koje ne vode ničemu, već samo pogoršavaju tenzije, komplikuju dijalog i blokiraju postizanje međusobnog razumevanja“, ističe se u zajedničkoj izjavi predsednika PS OEBS-a Pitera Baunesa i predsedavajućeg, zamenika predsedavajućeg i izvestioca Generalnog odbora OEBS-a za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, Kirijakosa Hadžijanija, Mihaela Georga Linka i Kari Henriksen.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je 30. aprila da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osmoro državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu