"Medijski magnat" osuđen na godinu dana zbog prodemokratskih protesta

Prodemokratski medijski magnat iz Hongkonga Džimi Lai osuđen je na 12 meseci zatvora nakon što je proglašen krivim za neodobreno okupljanje tokom protesta.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

11:27

EPA-EFE/ JEROME FAVRE

Lai bio je jedan od nekoliko aktivista na sudu u petak koji su ranije proglašeni krivima za optužbe povezane sa velikim prodemokratskim demonstracijama 2019. godine.

Osnivač "Apple Daili" žestok je kritičar Pekinga, a presuda dolazi, kako navodi BBC, dok Kina sve više suzbija hongkonška prava i slobode.

Devet aktivista osuđeno je u petak zbog učešća u demonstracijama 18. avgusta 2019. Još troje je doobilo kazne u vezi sa odvojenim protestom 31. avgusta.

Ranije ove nedelje, Apple Daili novine objavile su njegovo ručno napisano pismo, poslato iz zatvora. U pismu se navodi:

"Naša je odgovornost kao novinara da tražimo pravdu. Ne dopuštamo zlu da se probije, mi ispunjavamo svoju odgovornost “.

Govoreći za BBC u ekskluzivnom intervjuu uoči saslušanja za optužnicu, Lai, koji je rođen u kontinentalnoj Kini, ali je kao dete prokrijumčaren u Hong Kong, rekao je da bi, čak i ako bi bio zatvoren, i dalje „živeo život smisleno ".

"Došao sam ovde sa jednim dolarom. Sve što imam dobio sam zbog ovog mesta", rekao je. „Ako je ovo vreme za vraćanje duga, ovo je moje iskupljenje.“

Lai se suočio sa ukupno osam optužbi, od kojih su dve izrečene prema novom zakonu o nacionalnoj bezbednosti, što može da znači i maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Zakon, koji je prošle godine u Hongkongu primenila Kina, kažnjava secesiju i subverziju.

Ranije ovog meseca, Peking je prepravio izborna pravila teritorije kako bi osigurao veću lojalnost kopnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: