Bajden - Suga: Kina?

Vašington -- merički predsednik Džozef Bajden sastaće se danas sa japanskim premijerom Jošihide Sugom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Politički analitičari očekuju da će sve veći uticaj Kine verovatno biti visoko pozicioniran na dnevnom redu samita dvojice državnika.

Dvojica lidera sastaće se u Vašingtonu, na prvom samitu američkog predsednika sa jednim od lidera stranih država od njegove inauguracije u januaru, prenosi američka TV mreža Si-En-Bi-Si.

Sastanak dolazi u trenutku kada su SAD sve "glasnije" u kritikama Kine, u oblastima od ljudskih prava do nelojalne trgovinske prakse.

Očekuje se da će Bajden i Suga razgovarati o američko-japanskom bezbednosnom partnerstvu i drugim potencijalnim oblastima saradnje. To bi moglo uključivati klimatske promene, pandemiju kovida-19 i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, navode analitičari.

Jedan od mogućih ishoda samita je infrastrukturni plan usredsredjen na visokokvalitetne projekte kao što su brzi 5G internet i čista energija, preneo je japanski list "Nikei".

Takva američko-japanska infrastrukturna saradnja mogla bi da parira kineskoj inicijativi "Pojas i put", ambicioznom kineskom programu za izgradnju fizičke i digitalne infrastrukture koja povezuje stotine zemalja od Azije do Bliskog Istoka, Afrike i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu