"Evropska perspektiva najbolja spoljnopolitička vizija Crne Gore"

Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana, poručio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

On se danas sastao sa specijalnim predstavnikom EU za ZB i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u vili „Gorica".

Abazović je istakao da jedino snažna građanska država i društvo vladavine prava mogu dovesti do članstva CG u Evropskoj uniji.

Kako je rekao, spoljnopolitički kurs Vlade je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

On je, kako prenosi RTCG, saopštio da članstvo u Evropskoj uniji među građanima Crne Gore uživa “nikad veću podršku”.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je najveći od svih prioriteta i Vlada će se svim kapacitetima obračunati sa tim problemom“, kazao je Abazović.

Lajčak je naveo da je EU posvećena integraciji Zapadnog Balkana, kao pitanju od najvišeg prioriteta i zajedničkog značaja.

Kako navodi RTCG, Lajčak je naglasio da je Crna Gora lider u pregovorima na prostoru Zapadnog Balkana, naglašavajući da je ključ u evropskim integracijama Crne Gore vladavina prava, sloboda medija i borba protiv korupcije.

"Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan saopštio je da Crna Gora, da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena merila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa. Ukazao je takođe da eventualne promene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije. Lajčak je naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu", saopštili su iz Vlade CG.

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan kazao je da je uspeh Crne Gore veoma važan u kontekstu integracija Zapadnog Balkana.

Lajčak je naveo da je politička tranzicija i mirna smena vlasti na nedavno održanim izborima istorijski momenat za Crnu Goru.

Sastanku je prisustvovala i šefica delegacije Evropske unije u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu