KiM: Pobednik prevremenih izbora Samoopredeljenje sa 49,95 odsto glasova

Centralna izborna komisija Kosova objavila je da je na osnovu konačnih rezultata pobednik parlamentarnih izbora na tzv. Kosovu Pokret Samoopredeljenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/_Dmitarijs Kaminskis
Foto: Shutterstock/_Dmitarijs Kaminskis

Prevremeni parlamentarni izbori održani su 14. februara, a Pokret Samoopredeljenje je osvojio 49,95 odsto glasova, odnosno sa 58 poslaničkih mandata.

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova (DPK) sa 16,9 odsto glasova, odnosno sa 19 poslaničkih mandata.

Na trećem mestu je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 12,64 odsto glasova, odnosno sa 15 poslaničkih mandata, dok je na četvrtom mestu Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 7,078 odsto ili osam poslanička mandata.

Na petom mestu je Srpska lista sa 5,06 odsto glasova i deset garantovanih poslaničkih mandata.

Socijaldemokratska inicijativa Kosova (SDIK) je osvojila 2,5 odsto glasova i nije prešla izborni prag tako da ostaje van parlamenta.

CIK je objavio da su, pored Srpske liste koja ima 10 mandata, osvojile mandate i sledeće stranke manjina - po dva mandata Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa, po jedan su osvojili Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka, Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova i Aškalijska stranka za integraciju.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata nezadovoljne stranke i pojedinci u roku od 24 sata imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP), koji u roku od 72 sata treba da odlučuje o žalbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu