U Ambasadu Srbije stigla poruka iz Palestine, neko iz Prištine bi ovo morao da pročita

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je razočarano zbog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa tzv. Kosova i Izraela.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2021.

11:38

U Ambasadu Srbije stigla poruka iz Palestine, neko iz Prištine bi ovo morao da pročita
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Predstavnici Prištine, podsetimo, otvorili su diplomatsko predstavništvo u Jerusalimu, što je kritikovao i zvanični Brisel, ali i Beograd.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će tzv. Kosovo preispitati i poništiti taj akt. "Korak koje je Kosovo preduzelo potpisivanjem sporazuma sa okupatorskom državom i proglašenje njegove namere da otvori Ambasadu u okupiranom Jerusalimu, je korak kojim se potpuno suprotstavlja svim naporima koje vrši Kosovo da bi ubedilo države sveta da ga priznaju", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Države Palestine.

U saopštenju dostavljnom iz Ambasade Palestine u Srbiji, ocenjuje se da je sporazum koji su tzv. Kosovo i Izrael potpisali 1. februara "razočaravajući" jer se od Kosova koje "pokušava da nađe mesto među nezavisnim državama očekuje da se doslovno pridržava međunarodnog legitimiteta i međunarodnog prava".

Potpisanim sporazumom, kako se ističe, tzv. Kosovo "Državi Palestini, arapskim državama, islamskim državama, državama članicama Pokreta nesvrstanih i članicama Afričke unije i ostalim regionalnim grupama zemalja u svetu, pokazuje da ignoriše i da eksplicitno i otvoreno krši međunarodno pravo, međunarodni legalitet i rezolucije, što komplikuje položaj bilo koje države da razmotri priznavanje Kosova kao države".

"Ministarstvo se nada da će institucije koje su donosioci odluka na Kosovu preispitati taj korak i tu brzu odluku poništiti i korigovati taj pogrešan akt. Time bi Kosovo moglo da da primer svoje posvećenosti međunarodnom legitimitetu i međunarodnom pravu", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: