Javni spor u Španiji: Vakcinisani vojska i političari, ali ne i prioritetne grupe

Španski vojnici i političari koji su vakcinisani protiv korone, mada nisu bili prioritetna grupa, u središtu su javnog spora uz smenjivanje odgovornih za to.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPA-EFE/ SERGIO G. CANIZARES
EPA-EFE/ SERGIO G. CANIZARES

Ministar unutrašnjih poslova je u petak uveče zato smenio jednog potpukovnika, oficira za vezu Civilne garde u Generalštabu, rekao je u subotu za AFP portparol Ministarstva vojske.

On je razrešen dužnosti jer se saznalo da je vakcinu primio preko reda, mimo prioriteta, iako je više od milion doza vakcine namenjeno za medicinsko osoblje i stanare domova za stare.

Pšto je i drugo osoblje iz Generalštaba vakcinisano, moglo bi biti još smenjivanja, upozorila je u petak ministarka odbrane Margarita Robles, rekavši da čeka izveštaj o tome.

I političari iz različitih partija dobili su prvu dozu vakcine, a da ni oni nisu u prioritetnoj grupi.

Jedan od njih, regionalni savetnik za zdravstvo u Mursiji, na jugoistoku Španije, Manuel Viljegas, je zboog toga bio primoran da podnese ostavku.

Zdravstveni savetnik španske enklave Seuta, na severu Maroka, Havijer Gereron, u sličnoj je situaciji, ali je najavio da neće podneti ostavku, tvrdeći da nije prekršio nijedan protokol.

On tvrdi da nije hteo da se vakciniše jer "ne voli vakcine", ali je na zahtev svojih savetnika ipak pristao na to.

Radikalna levičarska stranka Podemos, članica vladajuće koalicije zajedno sa socijalistima, osudila je "korupciju" pri vakcinisanju.

Španija je među evropskim zemljama najteže pogođenim pandemijom, sa više od 55.000 mrtvih i skoro 2,5 miliona slučajeva zaraze, po zvaničnim podacima.

Slična kontroverza uzbuđuje Austriju, gde su vlasti u utorak najavile istragu izveštaja štampe o gradonačelnicima, monahinjama ili čak rođacima negovatelja koji su primili vakcinu, a da nisu u prioritetnoj grupi za vakcinisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu