"Povratak normalnom životu u maju ili junu; O popuštanju mera nema govora"

Postoji realna šansa da se u maju i junu vratimo normalnom životu, poručuje zamenik generalnog direktora KC Niš Radmilo Janković.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2021.

21:13

Foto: Shutterstok/BalkansCat

On dodaje da vakcinacija pruža nadu da ćemo stati na put virusu.

Vakcinacija u Nišu, kako prenosi RTS, sprovodi se na sedam punktova, ima dovoljno vakcina, a tokom noći stiglo je još 5.100 doza.

Janković kaže da ukoliko se nastavi ovakav trend i narednih dana postojao bi ozbiljan zamah u imunizaciji.

"Zdrastveni radnici u Nišu su se vakcinisali već prvih dana januara, a od ponedeljka počinje revakcinacija. Imamo veliku zainteresovanost za drugi krug vakcinacije drugim vakcinama, pa ćemo videti", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, neposredno nakon Nove godine, postojale su ohrabrujuće naznake da je broj pacijenata počeo da pada, ali se taj trend, nije nastavio.

"I dalje imamo veliki broj pacijenata na lečenju, a čak 44 na odeljenjima intenzivne nege. Trend pada imamo, ali ne u onoj meri i brzinom koju smo imali u avgustu i septembru kada smo vrlo brzo imali smanjivanje broja pacijenata i prelazak u ne-kovid režim. Ja sam se nadao da će to ići brže, ali su kapaciteti i dalje zauzeti, zbog čega je oprez neophodan, a poštovanje mera obavezno", rekao je Janković.

On je naglasio da je neophodno da se nose maske i drži distanca, a da je opsežna vakcinacija ključna kako bi početkom leta moglo da se govori i o drugim temama, a Kovid ostavio po strani.

"Bilo kakvo popuštanje mera znači povećanje broja zaraženih, hospitalizovanih i, nažalost, preminulih. U narednim nedeljama ne očekujem nikakav značajniji pad broja zaraženih i bilo kakvo popuštanje mera ne bi smela uopšte da bude tema", poručio je Janković.

Sve informacije o epidemiji koronavirusa u Srbiji iz minuta u minut pratite OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: