Da li smo pregurali najgore?

S praznicima su došla i velika očekivanja i pitanja koliko smo bliže pobedi nad pandemijom koronavirusa. Da li je Srbija na poslednjoj etapi iscrpljujuće trke?

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

21:59

Da li smo pregurali najgore?
Ilustracija: Shutterstock/Deliris

Brojevi su manji, to pokazuju podaci, i pitamo se - možemo li konačno da malo odahnemo?

Poslednji talas sa kojim se i dalje borimo jeste onaj koji je započeo u novembru.

Tokom ovog talasa je, tačnije 1. decembra, broj zaraženih u jednom danu dostigao maksimalnih 7.999 ljudi. Od tada brojevi novozaraženih su sve manji. Tako, ovog ponedeljka, posle skoro mesec i po, broj zaraženih pao je na 2.093, gotovo kao na početku novembarskog talasa. Uprkos nezadovoljstvu zbog nemogućnosti održavanja dočeka Nove godine i uživanja u praznicima onako kako smo navikli, izgleda da se ovogodišnji način uzdržavanja od velikih slavlja ipak isplatio.

Definitivne posledice praznika, ipak, videćemo u narednim danima.

Vidimo nadu da ćemo konačno završiti ovu trku, ali epidemiolozi upozoravaju neprekidno - i dalje moramo da budemo oprezni.

"Nemojte da mislimo da je ovo prošlo. Održava se još uvek veliki broj, velika je to borba. Održaćemo ove mere, nećemo ih pooštravati. Škole treba da počnu da rade, da se đaci vrate u klupe ili da se primenjuje kombinovani način. Takođe, moramo zadržati PCR test ili meru kućnog karantina za one koji ga nemaju", kaže dr Predrag Kon. Broj hospitalizovanih i obolelih koji se nalaze na respiratoru takođe je u opadanju. Čak 353 zaražena se 17. decembra nalazilo u najkritičnijem stanju, dok su danas zauzeta 194 respiratora, što je takođe približno broju sa početka ovog talasa.

Pre samo 15 dana broj osoba kojima je bolničko lečenje bilo neophodno dostigao je 9.731, a danas on iznosi 5.609.

Ono zbog čega možemo da verujemo da smo pregurali najgore jeste pad broja preminulih. U prvim danima decembra broj preminulih iznosio je čak 69. Međutim, za nešto malo više od mesec dana taj broj se smanjio za oko dva i po puta. Danas je u Srbiji preminulo 28 ljudi. Mnogo, nažalost, ali ipak mnogo bliže brojevma sa početka talasa u novembru nego sa njegovog vrhunca.

Vakcina = korak bliže pobedi

FOTO: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Ono što nam posebno podstiče optimizam jesu vakcine. Poslednje nedelje 2020. Srbija je postala prva zemlja u regionu u koju su stigle prve doze vakcina. Imunizacija je počela, pa se čini da nam je normalan život sve bliži.

"Najbitnije je da je vakcina stigla u Srbiju i da će imunizacija početi u toku sledeće nedelje, što je veliki uspeh za našu državu. U najskorijem roku dobićemo onoliku količinu vakcina koliko je zaista potrebno kako bismo stekli kolektivni imunitet, pobedili ovaj virus i konačno nastavili svojim normalnim životom, kako i očekuju građani Srbije", tada je naglasio državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Podsetimo, prvi slučaj koronavirusa zabeležen je 6. marta prošle godine. Od tada do danas broj obolelih neprestano raste, kao i broj onih sa težom kliničkom slikom, ali nažalost i broj preminulih. Ukupan broj obolelih u Srbiji od početka epidemije iznosi 361.782, dok broj preminulih dostigao 3.610.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: