Crna Gora treća na svetu po broju zaraženih na milion stanovnika, produžen policijski čas

Podgorica -- Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore uvelo je zabranu izlaska od 19 do pet sati ujutru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Deposit/Chalabala
Foto: Deposit/Chalabala

To telo odlučilo je danas da skrati za dva sata vreme rada ugostiteljskih i uslužnih subjekata i da za toliko produži period zabrane napuštanja objekata stanovanja, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije NKT je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da skrati radno vreme ugostiteljskih i uslužnih delatnosti sa sadašnjih 07.00 – 20.00 na 07.00 – 18.00, i produži primenu mere zabrane napuštanja objekta stanovanja sa sadašnjih 21:00 – 05:00 na 19:00 – 05:00 narednog dana. Mere će se primenjivati od srede, 25. novembra 2020. u 00:00 do 8. decembra do kada se produžava se i primena mera donetih 13. novembra", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je NKT, sagledavajući epidemiološku situaciju sa jedne strane i ekonomsku sa druge i ovog puta donelo "dobro odmerene mere sa ciljem da one u najmanjem mogućem obimu pogode građane, privredu i preduzetnike, a da daju očekivani rezultat".

"NKT poziva građane da u potpunosti poštuju sve mere jer je to jedini način suzbijanja širenja koronavirusa. Sagledavajući zdravstvenu situaciju NKT je ocenio da je naš zdravstveni sistem zahvaljujući dobrom planiranju, pravovremenim aktivnostima i stručnosti i požrtvovanju zdravstvenih radnika i dalje sposoban da se, uprkos zabrinjavajućem stepenu infekcije, odupre pandemiji. NKT je sagledao i ogromno opterećenje zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i pokrenuo proces čiji je cilj rasterećenje primarnog zdravstvenog sektora", piše u saopštenju.

Crna Gora treća na svetu po broju zaraženih na milion stanovnika

Crna Gora je, prema podacima sa sajta Worldometers.info, na trećem mestu u svetu po broju slučajeva koronavirusa na milion stanovnika, prenose crnogorski mediji.

Ispred Crne Gore, koja prema podacima tog sajta ima 49.454 slučajeva na milion stanovnika, nalaze se samo Andora (80.917) i Bahrein (49.707).

U Crnoj Gori su trenutno, prema informacijama tamošnjih zdrastvenih vlasti, aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok je od početka godine registrovan 31.062 slučaj obolevanja, što pokazuje da je više od pet posto Crnogoraca bilo ili je zaraženo koronavirusom.

U Crnoj Gori je od početka pandemije od posledica koronavirusa preminulo 439 pacijenata, što prema podacima worldmeters.info čini tu zemlju 17. na svetu po broju smrtnih slučajeva (699) na milion stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu