Hrvatska sprema tri nove mere - biće donete do kraja nedelje

Nove epidemiološke mere biće donete do kraja nedelje, najavio je večeras direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

20:18

Hrvatska sprema tri nove mere - biće donete do kraja nedelje
Foto: Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

On je to kazao nakon sastanka Nacionalnog štaba civilne zaštite i predstavnika Vlade.

"Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja učesnika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu, o obavezi poslodavaca da organizuju rad od kuće gde god je to moguće i rad u smenama, radi smanjenja mobilnosti", rekao je Capak.

Dodao je da su u desetak hrvatskih županija već sada na snazi strože mere od onih koje su trenutno na nacionalnom nivou, prenosi Hina.

"Činjenica je da nam brojke stagniraju ali na visokom nivou. Epidemiološki gledano imamo jednu od najviših stopa incidencije u Evropi, na 23. smo mestu na listi zemalja EU. Još pet zemalja ima višu incidenciju od nas, a među njima je i susedna Slovenija. Po mortalitetu smo na 13. mestu sa 282 smrti na milion stanovnika", naveo je Capak.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj su trenutno dve županije na severu s izrazito visokom incidencijom, a prosek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika.

"Ove nedelje u odnosu na prethodni rast novoobolelih iznosi 7,7 odsto, dok je prošle nedelje u odnosu na prethodnu bio 4,4 odsto. To je dvostruki porast, čime ne možemo biti zadovoljni", kazao je Capak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: