Uhapšeni bivši srpski vojnici zbog ubistva 78 civila 1992. godine

Dvojicu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhapsila je danas policija po nalogu Suda BiH.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depostiphotos/kelpfish
Foto: Depostiphotos/kelpfish

Uhapšeni su pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu više od 70 civila s područja opštine Ključ tokom kampanje masovnih etničkih progona, provedenih na samom početku rata 1992. godine, prenosi Index.hr.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, koje vodi istragu o ovom teškom ratnom zločinu, uhapšeni su Boško Unčanin (51) iz Prijedora i Dragan Despot (56) iz mesta Lanište kod Ključa.

Oni su pod istragom zbog sumnje da su 1. juna 1992. učestvovali u napadu na ključko selo Velagići.

Tada su zarobili veću grupu civila i doveli ih pred zgradu osnovne škole naloživši im da se postroje, a potom su na njih pucali iz mitraljeza.

Likvidirano 78 civila

Kako je utvrđeno istragom, tada je brutalno likvidirano najmanje 78 civila, čija su tela potom prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, koja je otkrivena i ekshumirana 1996. godine.

Unčanina i Despota Tužilaštvo BiH tereti da su počinili krivično delo zločina protiv čovečnosti.

Opština Ključ bila je pod okupacijom srpskih paravojnih jedinica sve do septembra 1995. godine, kada je oslobođena u zajedničkim akcijama koje su vodili Armija BiH, HVO i Hrvatska vojska (HV).

Prema dostupnim podacima, tokom okupacije u Ključu i okolnim naseljima ubijeno je najmanje 700 osoba nesrpske nacionalnosti.

strana 1 od 246 idi na stranu