Svet 6

09.05.2024.

23:49

Rat u Ukrajini – dan 805: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Pogođena rafinerija

Rat u Ukrajini – 805. dan.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – dan 805: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Pogođena rafinerija
Profimedia

Podeli:

Preko 50 raketa i više od 20 ruskih dronova "šahed" gađali su infrastrukturu u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Poltave, Kirovograda, Zaporožja i Ivano-Frankovska u Ukrajini.

Tri ukrajinske termoelektrane ozbiljno su oštećene u eksplozijama, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

U ruskom vazdušnom napadu na školski stadion u Harkovu povređeno je najmanje četvoro dece i tri odrasle osobe, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Slovački predsednik Peter Pelegrini pozvao je na mir između Rusije i Ukrajine i rekao da, ako je potrebno, Bratislava može biti domaćin mogućih pregovora.

Završeno

22:10

Kina nastavlja da radi na postizanju mira

Kineska Vlada nastaviće da doprinosi postizanju mira u Ukrajini, rekao je predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Kina je od početka do kraja doprinosila pregovorima, a takođe namerava da uloži pozitivne napore kako bi se što pre dostigao mir", rekao je Si Đinping.

19:47

Ukrajinski izvor: Dron pogodio rusku rafineriju u Baškiriji

Dron velikog dometa kojim upravlja ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pogodio je danas rafineriju nafte Gasprom neftehim Salavat u ruskoj republici Baškiriji, 1.500 kilometara od granice, rekao je izvor iz SBU za Kijev independent.

On je dodao da je u napadu dronom naneta šteta delu rafinerije.

''SBU je još jednom dokazala da ima moćna tehnološka rešenja koja pomažu u nanošenju bolnih udara neprijatelju. To znači da ruske rafinerije i skladišta nafte koja rade za vojsku ne mogu da se osećaju bezbedno čak ni duboko u Rusiji'', ocenio je izvor.

17:35

Odjekuju eksplozije u Odesi

Eksplozije u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.
 

15:02

Ruske trupe granatirale Krupjansk

Ruska vojska je granatirala Kupjansk u Harkovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a druga je povređena, javljaju ukrajinske vlasti.

"Ranjena je 48–godišnja žena, kojoj je ukazana pomoć. Pored toga, 51–godišnji muškarac preminuo je u bolnici od eksplozivne povrede", saopštila je pres služba harkovskog regionalnog tužilaštva, prenosi Ukrinform.

14:13

Ukrajinci su ih "razneli"

13:14

Ruska vojska počela oslobađanje Staromajorko i Urožajno

Ruske snage počele su oslobađanje sela Staromajorsko i Urožajno na vremjovskom pravcu, saopštio je predsednik komisije za pitanja suvereniteta, patriotske projekte i podršku veteranima Javne komore Vladimir Rogov.

"Imamo uspehe na vremjovskom pravcu – to je spoj Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike. Tamo su naši momci forsirali reku Mokri Jali, prešli je, utvrdili se na obali i sada su zauzeti oslobađanjem naselja Staromajorsko i Urožajno," rekao je Rogov.
 

12:58

Puktovi ruske vojske prestaju sa radom

Svi ruski granični i vojni kontrolni punktovi koji su uspostavljeni u pet regiona Jermenije posle 2020. godine prestaće sa radom, izjavio je danas šef vladajuće jermenske parlamentarne stranke Građanski ugovor Hajk Kondžorijan.

''U skladu sa postignutim sporazumom, ruski granični i vojni kontrolni punktovi koji su se nalazili u oblastima Tavuš, Sjunik, Vajoc Džor, Geharkunik i Ararat u Jermeniji tokom 44-dnevnog rata i nakon njega prekinuće svoje aktivnosti'', saopštio je Kondžorijan, prenosi Interfaks.

Istakao je da je ''na najvišem nivou'' doneta odluka da se prekine i s aktivnostima ruskih graničara na međunarodnom aerodromu u Jerevanu Zvartnoc.

12:44

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Jedinice Južne grupe snaga zauzele su povoljnije linije, uništile četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane;

-Grupa "Zapad" ukrajinske vojske poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila napad Oružanih snaga Ukrajine na području stanice Senkovka u Harkovskoj oblasti;

-Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti ruske grupe snaga "Jug" gotovo 215 vojnika;

-Oružane snage Rusije uništile su komandno-osmatrački punkt jedinice 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, terensko skladište operativno-taktičke grupe ukrajinske vojske "Donjeck";

-Jedinice grupe snaga "Centar" poboljšale su taktički položaj, ukrajinske snage izgubile su gotovo 380 vojnika;

-Sistem PVO je tokom prethodnog dana oborio dve rakete "atakams" američke proizvodnje, 15 granata "vampir", jednu raketu "hajmars", pet avionskih bombi "hamer" i 28 ukrajinskih dronova.
 

11:57

Putin poručuje: Naše nuklearne snage su uvek u pripravnosti

Ruske strateške nuklearne snage su uvek spremne za borbu, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin koji je nadgledao vojnu paradu povodom 9. maja, Dana pobede u Drugom svetskom ratu, na Crvenom trgu u Moskvi.

"Rusija će učiniti sve da izbegne globalni sukob. Ali, istovremeno, nećemo dozvoliti da nam bilo ko preti. Naše strateške (nuklearne) snage su uvek u pripravnosti", izjavio je ruski predsednik.

09:57

Ukrajinske snage pogodile magacin Lukoila kod sela Jurovka

09:03

Rusi napredovali na zaporoškoj liniji fronta

Ruske vojske napreduju u selima Urožajno i Staromajorsko na vremjovskom pravcu na zaporoškoj liniji fronta, protivnik trpi velike gubitke, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
 

09:01

Posledice ruskog granatiranja Kijevske oblasti

08:01

Napad na centar Belgoroda

07:12

Ruski gubici na današnji dan

07:11

PVO oborila dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska PVO je tokom noći uništila 15 projektila "vampir" i jedan dron iznad Belgorodnske oblasti, dva drona iznad Brajnske i još tri iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

07:10

Pogođena Belgorodska oblast; Ranjeni civili

Ukrajinske snage su tokom noći gađale Belgorod i Belgorodsku oblast, ukupno osam civila je ranjeno, među njima jedno dete, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: