"Britanija da povuče neophodne poteze, EU spremna za sve scenarije"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Britaniju da napravi neophodne korake kako bi se napredovalo u pregovorima o budućim odnosima.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2020.

19:50

Depositphotos/lightsource

”Sto posto smo ujedinjeni i u potpunosti verujemo i podržavamo našeg glavnog pregovarača Mišela Barnijea da nastavi pregovore. Veliku Britaniju pozivamo da povuče neophodne poteze”, kaže Mišel.

Šarl Mišel je na kraju debate lidera EU o Bregzitu naglasio odlučnost i jednistvenost EU u postizanju sporazuma sa Velikom Britanijom, ali i dodao da se dogovor neće postizati ”po svaku cenu”.

Kada je reč o već postignutom Sporazumu o razdruživanju, Mišel naglašava da on mora biti ”u potpunosti primenjen”, a da se, u suprotnom, u pitanje dovodi nacionalni kredibiltet Velike Britanije.

Lideri EU 27 na samitu u Briselu konstatovali su da još nije postignut dovoljan napredek kako bi se postigao dogovor sa Velikom Britanijom i pozvali EU da se pripremi za ”sve scenarije”.

”Tranzicioni period se završava 31. decembra 2020. godine. Sa zabrinutošću konstatujemo da napredak po ključnim pitanjima za EU interese još nije dovoljan kako bi se postigao sporazum”, navodi se u zaključcima Evropskog saveta.

Evropski savet pozvao je zemlje članice, institucije EU i sve zainteresovane strane da ubrzaju posao i pripremu na svim nivoima i za sve moguće ishode pregovora sa Velikom Britanijom, uključujući i scenario u kome nema dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: