Pompeo zvao Stoltenberga: "NATO mora biti jedinstven"

Američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o tenzijama između Grčke i Turske na istočnom Mediteranu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/ railwayFX
Foto: Depositphotos/ railwayFX

Pompeo, koji noćas stiže u zvaničnu posetu Grčkoj, napisao je na Tviteru da je sa Stoltenbergom razgovarao o "deeskalaciji situacije na istočnom Mediteranu" i ponovo "ukazao na značaj jedinstva NATO".

Uvek napeti odnosi Grčke i Turske, dve članice NATO, dodatno su zategnuti ove godine, zbog dugotrajnih sporova među kojima su pitanje morske granice i prava na traganje za nalazištima nafte i gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

Grčka u tom sporu ima veliku podršku Francuske.

Pompeo treba da stigne u Solun nedugo posle ponoći, u okviru petodnevne turneje po Evropi, tokom koje će posetiti Italiju, Vatikan i Hrvatsku.

Stejt department je naveo da će se Pompeo sastati s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i ministrom spoljnih poslova Nikolaosom Dendijasom kako bi podstakao zajedničku posvećenost dve zemlje jačanju bezbednosti, miru i prosperitetu u istočnom Mediteranu i ukazao na najbolji odnos Vašingtona i Atine u više decenija.

Pompeo će u Grčkoj ostati do srede kada leti za Rim.

strana 1 od 604 idi na stranu