Kina besna: To je kršenje međunarodnog prava

Kina optužila SAD za kršenje međunarodnog prava nametanjem sankcija zvaničnicima i kompanijama uključenim u vojnu gradnju Pekinga u Južnom kineskom moru.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2020.

13:52

Kina besna: To je kršenje međunarodnog prava
Alan/Depositphotos

Zvanični Peking međutim nije dao nikakve naznake kako bi mogao odgovoriti na njih.

"Relevantni američki akteri grubo se mešaju u unutrašnje stvari Kine, krše međunarodno pravo i međunarodne norme, koje su potpuno izvan hegemonističke logike i politike moći", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian, prenosi AP.

Američko ministarstvo trgovine u sredu je najavilo mere protiv neodređenog broja kineskih zvaničnika i 24 kompanije zbog njihove uloge u izgradnji veštačkih ostrva za, kako navode, ostvarivanje teritorijalnih pretenzija Pekinga. Kompanije su dodate na listu koja ograničava pristup američkom izvozu bez odobrenja vlade.

"Kina će preduzeti oštre mere kako bi odlučno zaštitila legitimna prava i interese svojih preduzeća i pojedinaca", rekao je Žao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: