Klačar: Za ulazak u EU polovina građana, za NATO 9 odsto

Polovina građana Srbije je za članstvo u EU, a 9 odsto za članstvo u NATO, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je predstavio izvršni direktor CeSid-a.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/InkDropCreative
Ilustracija: Deposit photos/InkDropCreative

Istraživanje je sprovederno u saradnji sa CEAS-om o stavovima građana po pitanju NATO, EU, SAD, a izvršni direktor CeSid-a Bojan Klačar je rezultate izneo na 8. "beogradskoj NATO nedelji".

Istakao je da je polovina građana za članstvo Srbije u EU dok se tome protivi 31 odsto građana.

Kada je reč o članstvu u NATO savezu samo 9 odsto ispitanika podržava to, dok je 72 odsto građana protiv, a kao glavni razlog, kako je objasnio, za članstvo jeste bezbednost.

Na pitanje šta građane najviše sprečava da podrže članstvo u NATO, 63 odsto stanovnika je odgovorilo NATO bombardovanje 1999. godine.

Ispitivanje pokazuje, kako je dodao, da veoma mali broj ljudi zna koliko je bilo tačno civilnih žrtava, kao i da 58 odsto njih veruje da je osiromašeni uranijum doveo do porasta broja obolelih od kancera.

Klačar je istakao da je primetno da 65 odsto građana podržava produbljivanje saradnje sa SAD, a 40 odsto ispitanika smatra da se politika SAD unapredila kada je reč o Srbiji.

Direktorka CEAS-a Jelena Milić je kao veoma ohrabrujuće ocenila to sto je 65 odsto građana za produbljivanje saradnje sa SAD.

Istraživanje su zajedno sproveli Centar za evroatlantske integracije i CeSid.

strana 1 od 79 idi na stranu