"Korona nastava" u Srbiji biće "skockana" u julu i evo kako će izgledati

Kako za sada stvari stoje, školarci u Srbiji i njihovi nastavnici spremaju se za novu turu on lajn nastave od septembra.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 16.07.2020.

12:02

Tanjug, Tara Radovanoviæ

S obzirom na to da se epidemiološka situacija u Srbiji još i pogoršala u odnosu na onu za vreme vanrednog stanja, Ministarstvo prosvete na vreme je krenulo s pripremama za on laj nastavu od septembra. Kako je i sam ministar Mladen Šarčević nekoliko puta rekao, lekcije se uveliko snimaju i sada će biti i mnogo ozbiljnije.

Osim "korona nastave" Ministarstvo je pripremilo i brojne novine po kojima u tri škole, koje će raditi po posebnom AJ-Bi programu, petice neće biti najveće ocene.

Na pitanje da li će i kako početi nastava u školama u Srbiji, ministar prosvete je gostujući u Jutarnjem programu TV Prve rekao da je za sada u razradi nekoliko scenarija nastave, a u kojima su najvažniji đaci od prvog do četvrtog razreda jer je njima najbitnije da se nalaze u zaštićenoj sredini.

Takođe, i đaci starijih razreda osnovne škole imaće najverovatnije kombinovanu nastavu, on lajn ali će i dolaziti u škole, naravno u uslovima koji će morati da budu odgovarajući s obzirom na epidemiju, kaže još ministar Šarčević.

Upitan da li je za prvake izvodljivo da sede na bezbednj distanci, minuistar kaže da jeste jer je većina učionica dovoljno velika da svako dete za sebe dobije potrebnu distancu od drugog deteta.

Moraće da se, kaže, uvede i stroga disciplina, i to mora da se shvati, a u to spada i nošenje maski, pranje ruku...

Takođe, radiće se i analiza ko od roditelja radi od kuće i ko će na taj način moći da pazi na dete mlađe od 12 godina, čime će se relaksirati broj one dece koja moraju da dolaze na nastavu.

Ceo septembar je već snimljen, rekao je ministar i naglasio i da će se stalno morati voditi računa koji je nivo epidemije - da li pada ili raste, a tu je i niz drugih problema u vidu organizovanja.

"Ponudićemo više modela, ne brinite sve će to biti skockano već tokom jula", rekao je Šarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: