Vučić: Očekujem da ćemo do 2026. postati članica Evropske Unije VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se nalazi u poseti Briselu gde se sastaje sa visokim predstavnicima Evropske Unije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ INSTAGAM &BUDUCNOSTSRBIJEAV&/ nr
FOTO TANJUG/ INSTAGAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr

On se obratio ispred Ambasade Srbije u Briselu.

Vučić je poručio da su vođeni razgovori o važnim stvarima o kojima je pričao neposredno

"Imali smo, čini mi se, veoma važan razgovor. Jedna od suštinskih stvari u našoj politici mora da bude o ubrzanju evropske integracije, o čemu sam danas razgovarao sa visokim predstavnicima EU", izjavio je.

Najavio je nastavak dijaloga i ubrzanje evropskih integracija Srbije.

"Uskoro očekujemo nastavak dijaloga, pre toga Samit na kojem će biti predstavnici dve zemlje bitne za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i naše integracije. Mislim da je suština Srbije i EU jeste kako da Srbija ubrza svoj evropski put, ali i kako da dobije garancije od EU, da ukoliko ispuni uslove dobije zeleno svetlo u Evropi", poručio je.

On je izjavio da je sa Lajčakom gotovo u komunikaciji na svakodnevnom nivou i da je sa njim razgovarao o odnosima sa Prištinom.

"Za nas je najvažnije da budemo uzdržani. Mi znamo da su se dešavali strašni zločini. Dobro je da za njih postoji pravda, ali tom uzdržanošću mi štitimo naše ljude na Kosovu. Lako je nama u Beogradu, a teško ljudima u Štrpcu i ostalim mestima", naveo je Vučić.

Vučić očekuje da će do 2026. Srbija postati članica Evropske unije

"Uveren sam da sa optimizmom ulazimo u novu fazu odnosa sa EU. Verujem da sa krajem mandata nove Vlade završimo pregovore sa EU, što znači da bi bilo realno da do 2026. postanemo država članica EU. To je moje mišljenje, moje nadanje", rekao je.

Preneo je da je bilo razgovora o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu iz takozvana dva „džepa“ EU.

„Jedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novca“, objasnio je on dodajući da su treća stvar projekti za ceo region, pošto je ideja EU da se svi glavni gradovi Balkana spoje autoputem, prugom.

Reč je, prema njegovim rečima, o kombinaciji onog što je Berlinski proces predstavljao od početka.

„To su stvari koje su za nas od suštinskog zančaja, ali su razgovori sa Prištinom od ključnog značaja da bi mogli da očekujemo taj novac“, rekao je Vučić.

Ukazao je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom za dve do tri nedelje.

Preneo je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji U prištini, šta možemo da očekujemo i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi.

Ukazao je da je razgovarao i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou.

Rekao je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji.

Kazao je da ju je pozvao da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će to učiniti pre kraja godine, kada prođe korona kriza.

strana 1 od 74 idi na stranu