Novo svedočenje o nasilju hrvatske policije prema migrantima - mučili ih satima, objavljene i fotografije

Amnesti internešenal je izvestio danas o navodnom policijskom zlostavljanju migranata na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenose hrvatski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2020.

17:29

Novo svedočenje o nasilju hrvatske policije prema migrantima - mučili ih satima, objavljene i fotografije
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

'U zastrašujućoj eskalaciji policijskih kršenja ljudskih prava na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, nedavno je skupina migranata zavezana, brutalno pretučena i mučena od strane policijskih službenika koji su se rugali njihovim povredama i razmazali im hranu po krvavim glavama kako bi ih ponizili'', piše danas Amnesti internešenal.

Objavili su svedočenja šestorice muškaraca iz grupe od 16 pakistanskih i avganistanskih azilanata koje je navodno hrvatska policija uhapsila u noći s 26. na 27. maja u blizini Plitvičkih jezera dok su pokušavali da uđu u zemlju kako bi došli do zapadne Evrope.

''Molili smo ih da prestanu''

Muškarci su ispričali da je između osam i deset ljudi, obučenih u crne uniforme identične onima koje koristi hrvatska specijalna policija, pucalo iz oružja u vazduh i udaralo migrante metalnim palicama i hvataljkama.

Tvrde da su im potom na krvave glave trljali kečap, majonez i šećer koje su pronašli u jednom od ranaca.

''Molili smo ih da prestanu i smiluju se. Bili smo vezani, nismo mogli da se mrdnemo, bili smo poniženi. Nije bilo razloga da nas udaraju i muče. Snimali su nas svojim telefonima, pevali i smejali se'', rekao je za Amnesti Pakistanac Amir, kojem su slomljeni ruka i nos, a dobio je i ubode na zadnjoj strani glave, kao i modrice po celom licu i rukama.

EU više ne sme da ignoriše nasilje

Predstavnici Amnesti internešenala razgovarali su i sa lekarima koji su lečili muškarce i članovima nevladine organizacije (NGO) koji su svedočili njihovim povredama.

''Evropska unija više ne može da ćuti i namerno ignoriše nasilje i zlostavljanja od strane hrvatske policije na spoljnim granicama zemlje. Njihovo ćutanje omogućava, pa čak i ohrabruje, počinitelje ovakvih zlostavljanja da nastave bez posledica. Evropska komisija mora da istraži najnovije izveštaje zastrašujućeg policijskog nasilja nad migrantima i azilantima", rekao je nakon ovog incidenta Masimo Morati, zamenik direktora Kancelarije za Evropu Amnesti internešenala.

Desetak muškaraca te je noći zadobilo teške povrede. Tridesetogodišnjem Tariku obe ruke i jedna noga su u gipsu, a ima i vidljive posekotine i modrice na glavi i licu, piše Amnesti.

"Nisu nam dali priliku da išta kažemo kada su nas uhvatili. Samo su nas počeli udarati. Dok sam ležao na zemlji udarili su me u glavu zadnjim delom pištolja i počeo sam da krvarim. Pokušao sam da zaštitim glavu od udaraca, ali počeli su da me udaraju po rukama metalnim šipkama. Padao sam u nesvest ostatak noći'', rekao je Tarik. Fotografije povreda koje su migrantima navodno naneli hrvatski policajci možete pogledati na ovom linku, ali upozoravamo da su uznemirujuće.

Nakon gotovo pet sati neprekidnog zlostavljanja, migranti su predati hrvatskoj graničnoj policiji, koja ih je prevezla blizu granice s Bosnom i Hercegovinom u dva kombija pre nego što im je naredila da pešače.

"Bili su u šoku kad su videli u kakvom smo stanju. Bili smo natopljeni krvlju i jako potreseni. Jedva smo mogli da stojimo, kamoli satima da hodamo do Bosne. Ali rekli su nam da idemo. Rekli su nam da nosimo dečke koji nisu mogli hodati i samo odemo", rekao je jedan od muškaraca Amnestiju. Lekar hitne pomoći na medicinskoj klinici u Velikoj Kladuši, koji je lečio muškarce nakon što su uspeli da dođu do kampa, rekao je Amnesti internešenalu da su svi imali povrede na potiljku, koje bi mogle nastati udarcem tupim predmetom.

Većina je imala višestruke prelome, povrede zglobova, povrede pluća, posekotine i modrice, a nekoliko ih je traumatizovano.

Lekar je kazao i da im je oko 60 odsto migranata i tražitelja azila koje su lečili reklo da ih je povredila hrvatska policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: