Bela kuća: Antifa će biti proglašena za terorističku grupu

Američko Ministarstvo pravde odlučilo je da organizaciju Antifa tretira kao domaću terorističku grupu, saopštila je večeras Bela kuća.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.06.2020.

23:35

Bela kuća: Antifa će biti proglašena za terorističku grupu
EPA-EFE/ SHAWN THEW

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni rekla je na brifingu za medije da postoji dovoljno dokaza da je organizacija Antifa odgovorna za nasilje tokom protesta u gradovima širom SAD, koji su izbili nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije.

Mekeneni je rekla da će širom SAD biti raspoređene dodatne federalne snage kao odgovor na proteste, prenosi Glas Amerike.

Ona je istakla da se američki predsednik Donald Tramp sastao danas s ministrima odbrane i pravde, Markom Esperom i Vilijamom Barom, sa kojima je razmatrao angažovanje dodatnih bezbednosnih snaga.

Tramp je juče na Tviteru naveo da će Sjedinjene Americke Države označiti Antifu kao terorističku organizaciju.

Antifa je, kako objašnjava Glas Amerike, akronim za politički pokret antifašista čija su politička uverenja utemeljena u ideji levice, ponekada i ekstremne levice.

U okviru njihovog političkog delovanja je podrška populaciji koju smatraju obespravljenom i protivljenje obogaćivanju korporacija.

Pojedine organizacije koje pripadaju tom korpusu ideja primenuju militante taktike za širenje svojih uverenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: