"Kada kažete 193 mrtvih, to unosi tugu za nečim što se moglo sprečiti" VIDEO

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević ocenila je da tok epidemije koronavirusa u Srbiji pokazuje da je urađen "dobar posao".

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.05.2020.

10:45

FOTO TANJUG - DIMITRIJE NIKOLIC

Ona je kazala da virus i dalje cirkuliše, ali da više nije nepoznat kao što je bio na početku pandemije.

"Na svetskom nivou je od te infekcije umrlo oko 250.000 ljudi, što je manje od broja umrlih od gripa na godišnjem nivou. Razlika u odnosu na grip je velika brzina širenja, velika osetljivost populacije i činjenica da nemamo vakcinu, a kada nema vakcine, jedino ostaju opšte mere prevencije", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da broj od 193 mrtva od posledica u vezi sa infekcijom koronavirusa "unosi žal i tugu za nečim što se moglo sprečiti"

"Jeste da je, kao u većini zemalja, najveći broj tih osoba imao hronične bolesti. Međutim, sigurno da infekcija nije pomogla opštem stanju. Suština je da smo mi ove smrtne slučajeve prijavili kao nešto što potencijalno ima veze sa ovom infekcijom", rekla je ona.

Ocenila je da u narednom periodu, posle ublažavanja restriktivnih mera i ukidanja vanrednog stanja, ključno ostaje održavanje socijalne distance.

Govoreći o testiranju kolektivnog imuniteta u Srbiji, kazala je da će ovih dana biti urađeno pilot-istraživanje na uzorku od 1.000 građana.

"Sigurno je da ima osoba koje su nosile virus u sebi a da to nisu osetile. Zato je to značajno kako bi se utvrdilo koji procenat građana je u ovom trenutku imun na virus", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Dodala je da će, pored stepena imuniteta, tim istraživanjem biti utvrđen i faktor rizika u porodičnim klasterima, odnosno verovatnoća prenošenja infekcije u kućnoj, porodičnoj sredini.

"Pripreme su danas počele a osobe koje će biti pozivane mogu da kažu da ne žele da učestvuju, odnosno moraju dati pisani pristanak posle čega popunjavaju tri upitnika, gde se vodilo računa o etičkim normama, i onda im se uzima krv, nakon čega će dobiti informaciju da li su do sada stekli imunitet", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je i posle ukidanja vanrednog stanja, preporuka građanima starijim od 65 godina da ne izlaze iz svojih domova "do daljeg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: