Preminuo prvi predsednik Vlade Srbije Dragutin Zelenović

Novi Sad -- Nekadašnji predsednik Vlade Srbije u vreme SFRJ, akademik Dragutin Zelenović, preminuo je u Novom Sadu u 92. godini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako navodi novosadski portal 021, Zelenović je ceo radni vek posvetio nauci, a tokom kratke političke karijere, bio je predstavnik Vojvodine u predsedništvu SFRJ, a potom je početkom 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije na predlog Slobodana Miloševića.

Bio je i redovni profesor i dekan Fakulteta tehničkih nauka, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, dopisni član SANU i redovni profesor Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Nagrade za životno delo Pokrajinske vlade, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordena rada drugog reda.

Zelenović je kao mladi inženjer učestvovao je u stvaranju novosadskog industrijskog buma i proboju Jugoalata na svetsko tržište.

U zvanje profesora Emeritusa izabran je 2006. godine. Tokom naučne karijere objavio je 26 stručnih knjiga i mnoštvo radova.

Rođen je 1928. godine u Sirigu.

Mesto i vreme sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

strana 1 od 85 idi na stranu