Ministarstvo: Učenici neće ostati bez raspusta

Učenici neće ostati bez raspusta, već je raspust smanjen kako bi se uz što manje dodatnih napora završla nastavna godina kada situacija bude normalizovana.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2020.

13:21

Ministarstvo: Učenici neće ostati bez raspusta
Foto: Getty Sean Gallup

To je saopštilo danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Proleći raspust za učenike osnovnih i srednjih škola umesto deset dana trajaće četiri dana, a Ministarstvo navodi da je promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. zasnovana na ukupnim merama Vlade Srbije u vreme vanrednog stanja i naporima da se u narednim nedeljama obezbedi da građani što manje izlaze iz kuće zbog širenja korona virusa.

"Postoji zasnovana stručna procena da bi u navedenom vremenskom periodu moglo da dođ do povećanja rizika od širenja epidemije", navodi se u saopštenju.

Promena kalendara je, objašnjavaju, rezultat stručne procene i zasniva se na zakonskim ovlašćenjima resornog ministra.

Poručuju da je odluka o izmeni kalendara doneta isključivo u interesu zaštite nastavnika i učenika u vreme vanrednog stanja i pandemije i u situaciji kada je odložen početak drugog polugodišta, zbog naglog povećanja broja obolelih od sezonskog gripa.

"Raspust je namenjen učenicima, a ne i zaposlenima u školama. Izmenom kalendara učenici ne ostaju bez raspusta, već je smanjen broj dana raspusta kako bi se stvorio dodatni prostor da učenici i nastavnici uz što manje dodatnih napora završe nastavnu godinu kada situacija bude normalizovana", saopštava Ministarstvo.

Kako se navodi, u vreme vanrednog stanja, kada se i nastava i učenje realizuju na drugačiji način, Ministarstvo redovno daje podršku nastavnicima i učenicima kada je reč o racionalnom korišćenju radne energije i vremena i ukazuje da je važno da se obezbedi kontinuitet komunikacije škola i porodica.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a izmenama neradni dani će biti od 17. do 20. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: