Netanjahu viknuo "Rat", džihadisti objavili prekid vatre i najavili odgovor

Palestinski Islamski džihad iz pojasa Gaze objavio je unilateralni prekid vatre u cilju okončanja žestokih dvodnevnih sukoba s Izraelom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra
Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra

U kratkom saopštenju, ta ekstremistička organizacija koja ima podršku Irana je navela da je okončala osvetu za ubistvo tri svoja člana u napadima izraelske vojske.

Međutim, najavljeno je da će odgovoriti na svaku dalju izraelsku agresiju. Izrael nije odmah ništa komentarisao.

Ranije danas ekstremisti Islamskog džihada su nastavili raketiranje juga Izraela započeto u nedelju uveče.

Jedna raketa je pala u dvorište vrtića.

Izveštaja o povredama nije bilo, ali je nasilje pretilo da izazove novu rundu neprijateljstava samo nedelju dana pre izraelskih parlamentarnih izbora.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je ratom islamskom ekstremističkom Hamasu koji vlada Gazom ako se raketiranje nastavi.

Sukobi su počeli u nedelju nakon što su izraelski vojnici ubili ekstremistu Islamskog džihada dok je pokušavao da postavi eksploziv duž granice.

Netanjahu je danas izjavio za izraelski vojni radio da je poručio Hamasu da će ga ciljati direktno ako ne zaustavi ekstremiste koji napadaju Izrael.

U znak odmazde za jučerašnje raketiranje izraelska vojska je napala kasno sinoć pozicije Islamskog džihada u Gazi i u Siriji.

Posle jutrošnjeg kratkotrajnog zatišja raketiranje juga Izraela se nastavilo i Izrael je uzvratio udarima iz vazduha na Gazu.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je na Tviteru pozvao na "momentalno obustavljanje ispaljivanja raketa koje samo može da uvuče Gazu u još jednu destruktivnu rundu neprijateljstava bez kraja na vidiku".

Sukobi su izbili posle nekoliko meseci relativnog zatišja i ponovo je bezbednosna situcija u Izraelu dospela u prvi plan pre trećih izbora za manje od godinu dana.

strana 1 od 553 idi na stranu