Peške na litije: Čuveni starina na čelu kolone, vernici iz Beograda, kroz sneg i zimu FOTO/VIDEO

Kao i svakog četvrtka od 26. decembra prošle godine, tako se i ovog, vernici i građani okupljaju u litijama širom Crne Gore.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2020.

18:30

Default images

Gotovo celog dana mediji izveštavaju o tome kako pojedinci ili grupe vernika idu peške na molebane u obližnjim gradovima.

Još jedna masovna litija u Beranama. Na hiljade građana okupilo se pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog, u centru prestonog grada Eparhije budimljansko-nikšićke, koja slavi osam vekova, pod sloganom ''Zakleli se u Berane, životom crkvu brane'', u znak protesta protiv usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, usvojenog na skandalozan način.

Uprkos hladnom vremenu i radnom danu, kolona građana duga skoro dva kilometra, koju su predvodile majke sa decom koja su na srcima nosila slavske ikone, kretala se ka drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi.

U mirnom, dostojanstvenom krsnom hodu, građani su bez reči krenuli na moleban koji je služen u manastiru starom 806 godina. Litiju su obezbeđivali vernici i sveštenstvo Eparhije, a sve raskrsnice su blokirali pripadnici Centra bezbednosti Berane, koji od početka dostojanstvenih protesta brane svoju kanonski jedino priznatu SPC, njene svetinje i sebe od odredbi ''čudnog'' Zakona, svoj posao obavljaju maksimalno korektno, za šta su i juče kao i prethodnih dana nagrađivani stiskom ruku i pozdravima Beranaca.

Kroz sneg i zimu

Dvojica hodočasnika su se uputila do Šavnika kroz sneg i zimu. Jasno su poručili: Ne damo svetinje! Bjelopoljci su i danas u velikom broju, na hiljade njih, pristigli pred crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Posle zapaljenih sveća, po drevnom običaju, krenuli su u litiji, ulicama grada do crkve Svetog Nikole, gde je služen moleban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: