Šokantni dokazi iz Nigerije: "Ako odbiješ da progovoriš, vodimo te na mučenje"

Istraživanje koje je sprovedeo BBC Afrika otkrilo je šokantne dokaze o tehnici mučenja koja je i dalje prisutna u Nigeriji.

Izvor: B92, BBC

Utorak, 11.02.2020.

15:41

Šokantni dokazi iz Nigerije:
FOTO: EPA/Ahmed Jallanzo

Tu tehniku sprovode brojni ogranci nigerijske policije i specijalnih snaga.

Tehnika poznata kao "tabay“ široko je rasprostranjena u upotrebi nigerijske policije nakon privođenja osumnjičenih, koji su ponekad i deca.

Dokazi ukazuju na to da je 2014. godine načelnik nigerijskih specijalnih jedinica završio na civilnom sudu zbog optužbe da je upravo ovom tehnikom mučio mladića koga je priveo. Mladić je kasnije preminuo od povreda nastalih tokom mučenja.

"Ako odbiješ da progovoriš, vodimo te na mučenje. Neki od uhapšenih progovore čim ih vežemo“, izjavio je za BBC jedan od policajaca.

Takođe je dodao da je to normalna praksa u policijskim stanicama u Nigeriji. Sve to u cilju dobijanja priznanja.

Dva mladića, pripadnici grupe pobunjenika, uhapšeni su 2019. godine. Posle hapšenja prosledili su ih na "tabay“.

"Dok su me mučili, poželeo sam da sam mrtav. Poželeo sam da me upucaju, sve je bolje od ovoga“, izjavio je jedan od mladića.

Mučenje u Nigeriji zabranjeno je zakonom, ali uprkos tim zakonima mučenje uhapšenih i dalje postoji.

Jedna od najprostranjenijih tehnika mučenja je upravo "tabay“, gde se ruke nasilno stavljaju iza tela i vezuju se laktovi. U tom momentu dolazi do gubitka cirkulacije.

Brutalnija verzija ove tehnike zove se "vožnja na biciklu“. Žrtve su u tom slučaju vezane za stolicu rukama i nogama dok ih policajci fizički napadaju i udaraju strujom.

U ostalim slučajevima, članovi nigerijskih specijalnih snaga svojim vezanim žrtvama stavljaju tegove na leđa kako bi povećali bol.

Nigerijska policija je odbila da dostavi komentar za BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: