Milioni Iranaca na ulicama: Dan kada je imam pobedio šaha VIDEO/FOTO

Iranci danas izlaze na ulice Teherana da obeleže godišnjicu Islamske revolucije 1979.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

10:42

Default images

Iranci iz 12 različitih pravaca slivaju se na glavni trg Azadi (sloboda), gde predsednik Hasan Rohani treba da održi govor.

U Iranu se 11. februara organizuju povorke i skupovi da podsete na dolazak imama Homeinija i svrgavanje režima šaha Reze Pahlavija.

Ovogodišnju proslavu obeležiće tenzije između Teherana i Vašingtona.

Tenzije su porasle otkako je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju 2018. godine.

Godišnjica Islamske revolucije je mesec dana posle iranskog rušenja ukrajinskog putničkog aviona, u kojem je poginulo 176 ljudi, u vreme krize sa Vašingtonom i sporova s Evropom oko nuklearnih poteza Teherana.

Proslava se održava i 10 dana uoči parlamentarnih izbora za koje se očekuje da će biti test popularnost Rohanija i njegovih pristalica.

Pročitajte još:

Skočio broj povređenih američkih vojnika - povrede mozga; Tramp: Čuo sam

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: