"Spuštanje cenzusa pozitivan signal" VIDEO

"Predlog za smanjenje cenzusa na izborima u Srbiji je pozitivan signal i znak da se želi dalje unaprediti demokratija u Srbiji".

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2020.

13:26

Ilustracija: Depositphotos/ roibu

To je ocenio austrijski ekspert za Zapadni Balkan Volfgang Petrič.

"Niži cenzus načelno nije dobar kada postoji mnogo partija, jer bi se time dobilo previše stranaka u parlamentu. Međutim, niži cenzus omogućava ujedno da stanje u parlamentu oslikava što više volju birača", rekao je Petrič za Tanjug.

Pod aktuelnim okolnostima u Srbiji, kaže nekadašnji evroparlamentarac, smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto je pozitivno .

"To bi bilo pozitivno i znak da se demokratija u Srbiji želi dalje razvijati, da predsednik i vlada žele da se dođe do kompromisa", dodao je Petrič.

On smatra da je nakon tri meseca pregovaranja o formiranju nove vlade u Prištini došlo vreme da se donese odluka – ili formiranje vlade ili novi izbori.

"Naravno da je teško nakon promene režima doći do vlade. Nakon izbora dobili smo jednu drugu većinu i partije bivših pripadnika OVK su gurnute u drugi plan. Sada se postavlja pitanje koja vlada može biti formirana", konstatuje Petrič u izjavi za Tanjug.

On ocenjuje da će tradicionalno opoziciono Samoopredeljenje imati teškoće da preuzme kurs odgovorne stranke, a i pitanje je, dodaje, koliko DSK može da nametne svoju kandidatkinju.

Prema njegovim rečima, trenutno je ceo proces oko formiranja nove vlade u Prištini netransparentan.

"Verujem da je nakon tri meseca pregovaranja došlo vreme da se donese odluka – ili formirati vladu ili ponovo izaći pred građane na izbore", podvukao je Petrič.

Što se dijaloga Beograda i Prištine tiče, kaže da nije problem samo nepostojanje vlade u Prištini, već i pre svege što EU još nije spremna da preduzme inicijativu za ponovnim oživljavanjem dijaloga.

"Žosep Borel najpre mora još da se uhoda u novoj funkciji i formira svoj tim. Biće i odlučujuće pitanje da li će EU da ima svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, koji bi onda mogao da se intenzivno i prioritetno bavi dijalogom. Nadam se da će slovački ministar Miroslav Lajčak uspeti da se dogovori sa Borelom“, kazao je on.

Petrič smatra da treba što pre prići novoj analizi dijaloga i na zaključcima graditi novi dijalog.

"Ne verujem da će u prvoj polovini ove godine doći do obnove dijaloga. Najpre treba da prođu izbori u Srbiji, a i u Prištini da se formira vlada“, rekao je on.

Što se aktuelne situacije u odnosima Crne Gore i Srbije tiče, kaže da ne želi da komentariše to stanje, jer je ono povezano sa tradicijom, istorijom i SPC.

„Radi se o verskom pitanju, jedinstvu srpske nacionalne crkve, ali i materijalnom pitanju, kao što je imovina SPC. Teško je to rešiti. Ovaj Zakon vidim kao dalji korak Crne Gore da se dalje ogradi od SPC“, kaže on. Petrič smatra da bi pitanje deblokade procesa proširenja EU moralo da bude repšeno na samitu u Zagrebu, u maju.

Upitan da li se od nove austrijske vlade kancelara Sebastijana Kurca može očekivati deblokada procesa širenja EU, Petrič je ukazao da u vladinom programu jasno stoji da će se Austrija i dalje zalagati za širenje Unije i da će sve činiti da unapredi taj proces.

„Polazim od toga da će se to pitanje rešiti na Samitu o Zapadnom Balkanu u maju u Zagrebu", rekao je Petrič za Tanjug.

Ukoliko se to ne dogodi, to bi, smatra austrijski političar, bilo loše po EU, jer bi time "ponovo dokazala da ne može donositi odluke“.

Izrazio je nadu da će kancelar, ali i ministarka za evropska pitanja, te i šef diplomatije Austrije u narednom periodu preduzeti neke važne inicijative.

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da treba imati na umu da se ove godine obeležava 25 godina od Dejtonskog sporazuma, čiji je potpisnik i Srbija, koja ima važnu ulogu u regionu, te Austrija, kako kaže, i zbog toga treba da pokrene inicijative za dalje približavanje regiona EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: