Dugi marš pet: Kina lansirala raketu

Kina je uspešno danas lansirala raketu Dugi marš pet sa kojom je u orbitu poslala komunikacioni satelit, javila je kineska državna televizija CCTV.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2019.

17:12

Dugi marš pet: Kina lansirala raketu
Ilustracija: EPA-EFE/ IRANIAN NAVY / HANDOUT

Ovo je treće lansiranje rakete od 2016. godine. Uspešno lansiranje moglo bi da pripremi put za ambicioznije svemirske projekte kao što su misije na Mesec i na Mars, kao i za svemirsku stanicu sa posadom, prenosi Si-En-En (CNN).

Raketa je poletela s poligona Venčang na tropskom ostrvu Hajnan u 20.45 po lokalnom vremenu (13.45 po centralnoevropskom vremenu).

Prema specijalizovanom internet-sajtu NASA Spaceflight.com raketa koja je danas poslata nosi telekomunikacioni satelit maksimalne težine od 14 tona i treba da bude postavljena u geostacionarnu orbitu.

Time je kineska raketa jednaka evropskoj Arijani-5, američkoj Delta IV Hevi ili ruskoj Proton M.

Poslednje lansiranje rakete Dugi marš pet nije uspelo 2017. što je dovelo do odlaganja misija i zadalo udarac ambicioznom svemirskom programu Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: