Linta: Skandalozna odluka Hrvatske

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta oglasio se povodom odluke Hrvatske o penzionisanom generalu JNA, Borislava Đukića

Izvor: Tanjug
Podeli
Printskrin/B92/ arhiva
Printskrin/B92/ arhiva

Linta je odluku o tome da i dalje sudski progoni Borislava Đukića ocenio skandaloznom i antievropskom.

Reagujući na najavu da bi Đukić, kome ističe pritvor 8. decembra, mogao da ostane u splitskom okružnom zatvoru, Linta podseća da je penzionisani general u novembru prošle godine osuđen pred Županijskim sudom u Splitu na devet godina zatvora u, kako kaže, montiranom procesu za navodni ratni zločin - rušenje brane Peruća.

U saopštenju dostavljenom medijima, Linta kaže da je tokom sudskog postupka protiv generala napravljen niz nezakonitih radnji i da nije izveden nijedan dokaz koji bi potvrdio da je DJukić bio blizu pomenute brane i da je naredio njeno rušenje.

Dodao je da je hrvatsko tužilaštvo protiv DJukića pokrenulo i drugi montirani sudski proces i podiglo optužnicu za navodne ratne zločine na području Šibensko-kninske županije.

Linta je istakao da je general DJukić svoju vojničku dužnost obavljao časno i pošteno i da nije počinio bilo kakav ratni zločin, za šta ga tereti hrvatsko tužilaštvo.

''Jasno je da monitrani proces generalu DJukiću nije samo suđenje jednom čoveku, nego i suđenje JNA, Vojsci RSK, krajiškim Srbima i Srbiji da bi se opravdala zločinačka politika ustaškog režima Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske'', navodi Linta u saopštenju.

On, takođe, smatra i da je cilj sudskog procesa da se, kako kaže, opravda besmislena optužba hrvatske strane da su Srbi bili agresori i zločincil, a Hrvati žrtve koji su vodili oslobodilački rat.

Linta je pozvao Ministartsvo spoljnih poslova da uputi protest Hrvatskoj zbog sudskog procesa protiv generala DJukića i da zatraži da bude izručen Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu