Jevrejske grupe protiv postavljanja urne ispred Rajhstaga FOTO

Jevrejske grupe izrazile su ogorčenje zbog postavljanja ogromne urne ispred nemačkog parlamenta koja navodno sadrži posmrtne ostatke žrtava holokausta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Centar za političku lepotu, koji ju je postavio, tvrdi da sadrži posmrtne ostatke žrtava Holokausta i da je cilj da se ukaže na opasnost krajnje desnog ekstremizma.

Međunarodni Komitet za Aušvic osudio je potez Centra za političku lepotu, koji je postavio urnu nedaleko od zgrade Rajhstaga, nazivajući taj potez "stubom otpora", prenosi AP.

"Oni koji su preživeli logor Aušvic su protiv te instalacije, koja vređa njihova osećanja i večni mir stradalih, kao i njihovih rođaka", navela je jevrejska organizacija.

Centar za političku lepotu navodi da nisu otvarali grobove stradalih i koristilih ih za instalaciju, već da su samo tražili posmrtne ostatke prekrivene zemljom, a koje su nacisti sakrili u okolini nekadašnjih logora smrti.

Grupa, čiji članovi smatraju sebe političkim umetnicima, saopštila je da je cilj akcije da se pokaže da se u Nemačkoj nasleđe Holokausta uništava političkom apatijom, odbijanjem izbeglica i kukavičlukom.

Urna je narandžasta i providna i veličine je cisterne za naftu, a postavljena je na metalni stalak

strana 1 od 467 idi na stranu