Istraga o letu MH17 otkrila bliske veze između Rusije i ukrajinskih pobunjenika

Međunarodni tim istražitelja koji rasvetljava slučaj obaranja aviona MH17 Malezija erlajnsa 2014. godine iznad istočne Ukrajine naveo je nove dokaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

15:40

Istraga o letu MH17 otkrila bliske veze između Rusije i ukrajinskih pobunjenika
EPA-EFE/Alyona Zykin

Oni ukazuju da su veze između Rusije i ukrajinskih separatista u toj oblasti bile bliskije nego što se prethodno verovalo.

Zajednički istražni tim, koji je pod upravom Holandije, izdao je u četvrtak novi apel očevicima i otkrio nove detalje komunikacije između ruskih zvaničnika i pobunjenika u Narodnoj republici Donjeck, pobunjeničkoj grupi u istočnoj Ukrajini.

Istražitelji su u junu objavili da su optužili četvoro ljudi, troje Rusa i jednog Ukrajinca, za ubistvo zbog njihove navodne uloge u obaranju aviona na letu Amsterdam-Kuala Lumpur MH17, 17. jula 2014. kada su poginuli svih 298 putnika i članova posade. Suđenje će početi u martu 2020. u Holandiji.

Oni su danas otkrili sadržaj novih telefonskih razgovora između osumnjičenih i visokih ruskih zvaničnika.

Istražitelji navode da je istraga otkrila da je ruski uticaj na Narodnu Republiku Donjeck išla dalje od vojne podrške.

Boing Malezijan erlajnsa je usred leta pogođen raketom iznad zone sukoba s proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

"Nedavna analiza izjava svedoka i drugih informacija otkrila je da je uticaj Rusije na Demokratsku Republiku Donjeck išla dalje od vojne podrške", rekao je šef holandske kriminalne policije Andi Krag. On je rekao da indikacije o bliskim vezama između predstavnika ruske vlade i vođa u Donjecku postavljaju pitanja o mogućoj umešanosti u raspoređivanju antiraketnog sistema, koji je izazvao obaranje aviona.

Osumnjičenima u ovom slučaju će se verovatno suditi u odsustvu pošto Rusija i Ukrajina ne prebacuju van svojih granica svoje državljane koji se sudski gone u inostranstvu.

Istražni tim je 2018. godine ustanovio da je avion srušen raketom BUK sovjetske proizvodnje koja potiče iz 53. protivavionske brigade bazirane u Kursku, na jugozapadu Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: