Vučić odlučio - ne putuje u Zagreb, u pismu objasnio zašto VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će, 20. i 21. novembra, biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP).

Izvor: Blic

Četvrtak, 14.11.2019.

11:24

Vučić odlučio - ne putuje u Zagreb, u pismu objasnio zašto VIDEO
Foto: EPA-EFE/Salvatore Di Nolfi

Predsednik Vučić pozvan je na kongres EPP kao lider Srpske napredne stranke.

Vučić je, kako prenosi "Blic", uputio pismo predsedniku EPP, Žozefu Dolu, u kojem je obrazložio svoju odluku.

Pismo u koje je beogradski list imao uvid objavljujemo u celosti:

"Poštovani predsedniče Dol, dragi prijatelju,

Dozvolite mi da Vam zahvalim na pozivu da se obratim Kongresu Evropske narodne partije 20. i 21. novembra u Zagrebu.

Srpska napredna stranka se ponosi pripadnošću porodici evropskih narodnih partija i ovu priliku želim da iskoristim, da Vama, poštovani predsedniče, zahvalim na svemu što ste učinili, kako za poziciju Srbije u Evropi tako i za položaj Srpske napredne srtranke u najznačajnijoj porodici evropskih političkih partija. Takođe, molim Vas da prenesete moje čestitke našoj partijskoj koleginici Ursuli Fon der Lejen na izboru za šefa Evopske komisije, uveren da će u ovim teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je naša Evropska narodna partija najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

Dragi prijatelju,

Hvala Vam što ste me pozvali da se lično obratim Kongresu Evropske narodne partije u Zagrebu 20. novembra. Za mene je Vaš poziv velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo. Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku. Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima. Kao što znate gospodine predsedniče, ni malo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam ,a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj.

Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da neću prisustvovati našem Kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti.

U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, želim da Vas zamolim da jedan od narednih važnih događaja za Evropsku narodnu partiju organizujete na teritoriji Republike Srbije gde su svi dobrodošli i gde ni protiv jednog učesnika i člana naše Evropske narodne partije neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Želim Vam dobro zdravlje, mnogo uspeha kao i sreću novom rukovodstvu naše partije.

P.S. Napadi na mene, čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biće nastavljeni. To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: