Konstituisan parlament, Filipa Štrahe izbačena iz stranke

Beč -- Novi saziv austrijskog parlamenta konstituisan je u sredu nakon što je 183 poslanika položilo zakletvu i pošto su izabrana tri predsednika skupštine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Johannes Simon
Ilustracija: Getty images/ Johannes Simon

Polaganje zakletve proteklo je svečano, uz prisustvo članova vlade, a pojedini poslanici iz redova Zelenih zakletvu su položili na više jezika.

Nakon konstituisanja parlamenta, Slobodarska partija Austrije (FPO) "pozabavila" se jednim neželjenim poslanikom.

Stranka je donela odluku da iz svojih redova isključi Filipu Sstrahe, suprugu bivšeg lidera slobodaraca Hajnc Kristijana Sstrahea, koji je morao podneti ostavku na sve političke funkcije zbog korupcionaške afere „Ibica“.

FPO je, u kraćem saopštenju, obavestila javnost da Filipa Sstrahe nije više član slobdoaraca.

"FPO saopštava da je gospođa Sstrahe, zbog sinoćnje izjave u okviru koje je najavila da će prihvatiti poslanički mandat, a koja je imala jasni cilj nanošenja štete stranci, isključena iz članstva", ukazuje se u saopštenju.

Pošto je već ranije najavljeno da Filipa Sstrahe, ako se odluči da uđe u parlament, neće biti član poslaničkog kluba FPO, ona je položila zakletvu kao poslanik bez pripadnosti nijednom klubu.

Ona je, u parlamentu, smeštena, ne iza FPO, preko čije liste je ušla u skupšinske klupe, već u poslednji red iza poslanika Socijaldemokratske partije (SPO).

strana 1 od 563 idi na stranu