Uoči sastanka partijskih lidera u S. Makedoniji: "Prosperitet ili nacionalizam i izolacija"

Skoplje -- Organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora će biti u fokusu današnjeg sastanka lidera najvećih političkih partija u Severnoj Makedoniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Georgi Licovski
Ilustracija: EPA-EFE/Georgi Licovski

Sastanak je zakazan za 17.00 časova u predsedničkoj rezidenciji u Skoplju, prenosi portal Plusinfo.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski inicirao je sastanak sa liderima najvećih stranaka nakon što ta zemlju nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Premijer Zoran Zaev juče je na konferenciji za medije pozvao na održavanje hitnih prevremenih izbora, ali je rekao da neće podnositi ostavku, već da će biti formirana takozvana Pržinska (tehnička) vlada u kojoj će novi premijer biti iz redova vladajuće koalicije, dok će ministri policije i javne administracije biti iz redova opozicije kao garant za sprovođenje fer i poštenih izbora.

Lideri političkih stranaka koji su pozvani na današnji sastanak kod predsednika Pendarovskog pozitivno su odgovorili i prihvatili poziv šefa te zemlje.

Oni su se juče jednoglasno složili da se ide na prevremene izbore, nakon poziva premijera Zaeva. Zaev smatra da je to jedini način da narod izabere budući put države i pruža novi mandat za nastavak reforma, dok opoziciju izbore vidi kao priliku da se kazni aktuelna vlada zbog neuspeha u otpočinjanju pregovora sa EU.

Zaev je rekao da će njegovo povlačenje sa funckije premijera biti u skladu sa zakonom i u skladu s tim kakav će dogovor biti postignut za uspostavlje tzv. tehničke vlade.

"Poštovaće se Pržinski princip, termin će dogovoriti politički lideri, dok će narod izabrati kojim putem ćemo ići, ka demokratskom razvoju i prosperitetu ili ka izolaciji i nacionalizmu", rekao je Zaev.

strana 1 od 183 idi na stranu