Nemačka i Severna Makedonija potpisaće uskoro bezbednosni dogovor

Nemačka i S. Makdonija potpisaće naredne sedmice bezbednosni bilateralni sporazum.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: depositphotos/Gajus-Images
Ilustracija: depositphotos/Gajus-Images

Sporazum će omogućiti pojačanu saradnju i razmenu informacija bezbednosnih službi dve zemlje, objavio je danas Dojče vele.

Potpisivanje tog dokumenta je zakazano za 17. oktobar u Berlinu, a paraf na sporazum će staviti ministri unutrašnjih poslova Nemačke i Severne Makedonije, Horst Zehofer i Oliver Spasovski.

Ta informacija je, kako navodi Dojče vele na makedonskom (dw.com/mk), objavljena nakon što je poslanik Levice Andrej Hunko postavio poslaničko pitanje nemačkoj vladi.

Hunko i njegova levičarska partija su kritični prema tom sporazumu za koji smatraju da je u pravcu izgradnje "tvrdjave Evrope", odnosno zaustavljanja priliva izbeglica.

Izvori u Ministarstvu unutrašnjih poslova Severne Makedonije, s druge strane, tvrde da sporazum nema nikakve veze sa izbeglicama i ocenjuju ga kao istorijski.

"Više godina pokušavamo da postignemo ovakav sporazum sa Nemačkom i konačno smo na dobrom putu", rekao je visoki funkcioner tog ministarstva koji je insisitrao na anonimnosti.

Bezbednosni sporazum će, prema njegovim rečima, policiji Severne Makedonije omogućiti potpunu saradnju i razmenu informacija sa nemačkom policijom.

"Do sada smo imali samo multilateralne sporazume i ovo je prvi bilateralni sporazum ovakve vrste. Smatram ga veoma pozitivnim", rekao je izvor Dojče velea.

Dodaje se da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Austrija već inicirala radnu grupu čiji je cilj da se postigne "koordinirana i kontinuirana saradnja u razbijanju organizovanih mreža švercera".

Da bi se to postiglo paralelno se povećava razmena informacija sa policijskom agencijom EU, Europolom, i pograničnom agencijom Fronteks, navodi Dojče vele.

strana 1 od 563 idi na stranu