Dejton je "sveto slovo": Ideja da BiH bude republika dočekana "na nož"

Gotovo sve stranke iz Republike Srpske, bilo da su pozicija ili opozicija "na nož" su dočekali zamišljenu viziju SDA.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2019.

12:39

Dejton je
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

Potvrdili su da će do političkog kompromisa veoma teško doći, prenosi Klix.ba.

Ključni detalji deklaracije SDA odnose se na težnje i političko zalaganje ustavnih reformi i formiranje države BiH kao republike, bez entiteta, i podeljenu na državni, regionalni i lokani nivo.

Sarajevo je zamišljeno kao posebna celina, ali bi obuhvatalo teritoriju preratnog grada, uključujući dakle i Istočno Sarajevo.

To je bilo dovoljno da sve stranke iz RS-a oštro reagiraju na takve programske ciljeve. Najdalje je kao i obično otišao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je kazao da je to poziv na sukobe.

Dodik je rekao da je deklaracija antiustavna, antidejtonska, da poziva na urušavanje mira, ignoriše realnost i činjenice da postoje drugi konstitutivni narodi kao što su Srbi i Hrvati, kao i da postoji RS.

Ipak, Dodik u sličnoj situaciji izbegava činjenicu da je entitet RS takođe i entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda, čija su prava mninimizovana.

Ništa bolje o deklaraciji SDA ne misli ni opozicija u RS-u. Tako je lider SDS-a Mirko Šarović poručio da je za njih deklaracija neprihvatljiva, a isto misli i PDP.

"Sa ovom Deklaracijom, potpuno neprihvatljivom i krajnje kontroverznom, SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom partijom/strankom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i koja poštuje ustavno uređenje ove zemlje", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Evidentno je da će programi i ciljevi SDA još dugo čekati na makar opciju kompromisa ili pregovora, s obzirom da je Dejton "sveto slovo" za sve političke aktere iz RS-a.

Podsetimo, delegati Kongresa SDA usvojili su ve predložene deklaracije odnosno rezolucije, koje su bile predviđene dnevnim redom. Primarni cilj je Republika BiH.

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine", piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su podržali delegati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: