Dačić objasnio šta je mislio kada je rekao da očekuje da Beograđanka uradi nešto VIDEO

Na strateškom forumu na Bledu, novi američki izaslanik za Balkan Metju Palmer rekao je da će voditi pregovore Beograda i Prištine "u rukavicama".

Izvor: B92, Prva

Sreda, 04.09.2019.

09:34

Dačić objasnio šta je mislio kada je rekao da očekuje da Beograđanka uradi nešto VIDEO
Screenshot/TV Prva

Prvi koji je razgovarao sa Palmerom je srpski šef diplomatije Ivica Dačić, za koga kažu da je na forumu na Bledu ukrao Palmeru šou.

Na pitanje šta mu je rekao Metju Palmer, budući da je on prvi zvaničnik koji je s njim razgovarao od kako je imenovan za specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan, Dačić za TV Prvu kaže da je s Palmerom razgovarao već nekoliko puta, budući da je i na prethodnoj funkciji bio vezan za Balkan.

"Praktično mu sada ispadaju iz novog zaduženja Kipar, Grčka i Turska. Rekao mi je šta su mu prioriteti, a nisu samo vezani za Srbiju i Prištinu, jer su tu i Severna Makedonija, stabilizacija regiona...Ali najviše smo govorili o Kosovu", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim rečima, očekivanja SAD su da se intenziviraju razgovori Beograda i Prištine nakon izbora i konstituisanja vlasti u Prištini. "Međutim, i tu nas čeka jedan period tranzicije u EU, od Mogerini ka Borelu, pa izbori u Srbiji. Dakle, nema nekih velikih očekivanja", istakao je Dačić.

On kaže i da se tek od decembra može očekivati nešto na planu nastavka dijaloga, a takođe kaže i da očekuje od SAD da izvrše dodatni pritisak na novu vladu u Prištini da ukinu takse, jer je i sam Palmer, kako kaže, rekao da očekuje da se te takse ukinu.

Upitan da objasni šta je mislio kada je Palmeru rekao da očekuje više od njegove supruge nego od njega, šef srpske diplomatije odgovara: "To je pogrešno interpretirano. Njegova supruga je iz Beograda. Rekao sam da očekujem više jer je ona iz Beograda jer se u našem narodu kaže ’da si odatle odakle ti je žena’. Njega su mediji ranije zvali ’srpski zet’."

Dačić je dodao da on ne misli da je Palmer "srpski zet" i da to uopšte ne mora da bude pozitivno za nas, jer će Palmer u tom slučaju morati da dokaže da nije na strani Srbije.

"Zato kažem, očekujem da Beograđanka uradi nešto", zaključio je Dačić.

O Palminoj izjavi i izborima

Govoreći o predstojećim izborima u Srbiji, lider SPS kaže da je o tome prerano govoriti, a izjavu lidera JS Dragana Markovića Palme, njegovog koalicionog partnera, da bi trebalo da bude premijer, Dačić komentariše rečima: "Palma je rekao ono što se očekuje kada se izlazi na izbore."

U tom trenutku iza Dačića i kamere TV Prve prošao je upravo Palma koji se uputio na sastanak s njim. "Da, moramo sada da se konsultujemo oko te njegove izjave", kazao je Dačić.

Rekao je i da su SPS i JS uvek imali kandidate, jer je i normalno da kada učestvujete na izborima da svoje predloge iznesete u javnost. „Nismo naivni da mislimo da ćemo osvojiti najveći broj glasova“, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: