Vlada S.Makedonije: Pred zakonom su svi jednaki; Opozicija misli drugačije

Vlada Severne Makedonije ocenila je da hapšenje specijane tužiteljke Katice Janeva potvrđuje da su sada svi podjednako odgovorni pred zakonom.

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

21:42

Vlada S.Makedonije: Pred zakonom su svi jednaki; Opozicija misli drugačije
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Opoziciona VMRO DPMNE smatra da je to pokušaj da se spasi karijera premijera Zorana Zaeva.

"Otvoreni slučaj Reket u kojem je sada osumnjičena i prva specijalna tužiteljka Katica Janeva potvrđuje da je pred pravdom i zakonima svako, bukvalno svako, jednak i odgovoran", izjavio je medijima potparol Vlade u Skoplju Muamet Hodža.

Kako je istakao, Vlada Severne Makedonije poziva na temeljnu i nezavisnu istragu, koja mora da završi što je moguće pre i da pokaže sve detalje, a rezultat istrage mora da bude "baziran isključivo na dokazima, na slovu prava".

"Odgvornosti mora da ima za sve involvorane, od prvog do poslednjeg. Institucije izvršne vlasti sa svim svojim kapacitetom stoje na raspolaganju istražnim i pravosudnim organima", rekao je portparol vlade Severne Makedonije Muamet Hodža.

Prema najvećoj makedonskoj opzicionoj partiji VMRO DPMNE, specijalna tužiteljka Janeva, koju ova partija naziva prvim saradnikom Zaeva, "samo je jedna karika u lancu organizovanog kriminala i korupcije koji se u Makedoniji trenutno ogleda kroz slučaj Reket".

Potrparol VMRO DPMNE Dimče Arsovski je ocenio da "ne sme da se dozvoli da se hapšenje Katice Janeve pretvori u akciju za spas karijere Zorana Zaeva, koji je potpuno kompromitovan i uzdrman" i istakao da sve dok se ne stigne do glavnih inspiratora i naručitelja u slučaju nazvanom "Reket" kao i dok se ne razjasn uloga političara u ovom slučaju, neće biti pravde u Makedoniji.

"Skandalozna je, pa i smešna, tvrdnja državnog tužilaštva da su dvojica osumnjičenih tražili osam miliona evra, od biznismena Jordana Kamčeva koji prvoosumnjičeni u jednom slučaju Specijalnog tužilaštva, a da je Janeva, koja je završila praktično glavni posao, uzela samo predmete u vrednosti od 4.500 evra", rekao je Arsovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: