Tramp uskoro predstavlja plan za izraelsko-palestinski mir?

SAD navodno planiraju da održe konferenciju s arapskim liderima na kojoj bi američki predsednik Donald Tramp predstavio svoj plan za izraelsko-palestinski mir.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2019.

10:33

Tramp uskoro predstavlja plan za izraelsko-palestinski mir?
EPA-EFE/Shawn Thew

Sjedinjene Američke Države navodno planiraju da održe konferenciju s arapskim liderima u Kemp Dejvidu i da tada američki predsednik Donald Tramp predstavi svoj plan za izraelsko-palestinski mir.

Pozive na konferenciju uručiće Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner tokom posete Bliskom istoku ove nedelje, javio je danas tiražni izraelski list "Jediot ahronot".

Konferencija će biti održana pre parlamentarnih izbora u Izraelu zakazanih za 17. septembar, iako su američki zvaničnici su ranije govorili da plan neće biti predstavljen pre izraelskih izbora, drugih ove godine.

Imajući u vidu da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu pomagao u planiranju, skup bi mogao biti podsticaj da ponovo bude izabran, komentarišu izraelski mediji.

Pozivajući se na neimenovani američki izvor, "Jediot" navodi da se ne očekuje da Netanjahu bude pozvan u Kemp Dejvid jer bi njegovo prisustvo odvratilo neke arapske lidere da se odazovu.

Nije međutim navedeno koje će zemlje primiti poziv. Kušner će u okviru najnovije turneje posetiti Egipat, Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Tramp će na skupu izraziti podršku palestinskom političkom entitetu, ali ne i za državu, kao i za palestinsko prisustvo u istočnom Jerusalimu, ali ne i da to bude njihov glavni grad. Moglo bi se očekivati da takav predlog odmah odbaci palestinski predsednik Mahmud Abas koji podržava osnivanje nezavisne Palestine s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

SAD su do sada držale u tajnosti političke elemente plana, ali su ekononske aspekte predstavile u junu na skupu u Bahreinu. Uoči Kušnerove posete jedan američki zvaničnik je rekao da je namera da se finalizuje ekonomski deo plana kojim se predviđaju investicije od 50 milijardi dolara za Palestince i u okolne zemlje u kojima žive palesitnske izbeglice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: